torna

Detall de la notícia

Imatge 3023368

La Conselleria de Salut alerta sobre els riscs per les altes temperatures

La Conselleria de Salut —a través de la Direcció General de Salut Pública i Participació— recomana precaució a la ciutadania pel nivell d’alerta màxima que ha establert l’AEMET davant les altes temperatures.

La població de risc —és a dir, la més vulnerable als efectes de la calor—  és la gent gran (de més de 80 anys o que viuen totes soles o estan malaltes), els infants, els malalts crònics i les persones que fan feina a l’aire lliure.

Consells de prevenció

– Mesures preventives contra la calor
o Beure líquids en abundància, encara que no es tengui set, especialment els infants i la gent gran. Evitar les begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt de sucre.
o Menjar més verdures i fruita. Evitar els menjars molt calents o copiosos.
o Dutxar-se un pic o dos al dia, o bé refrescar-se la pell amb tovalloletes humides.
o Evitar l’activitat física a les hores de més radiació.
o Usar roba de colors clars, lleugera i de teixits naturals (cotó i lli).
o Per a les gestions al carrer (compres, visites...) aprofitar, si és possible, les primeres i les darreres hores del dia.
o A casa, romandre a les habitacions més fresques.
o Baixar el tendal i tancar les persianes per evitar que el sol entri directament i no obrir les finestres durant les hores de més calor.

– Seguretat alimentària: recomanacions pel que fa a la compra i l’ús dels aliments, com per exemple no trencar la cadena del fred, manipular-los de manera adequada, conservar-los correctament en refrigeració, rentar i desinfectar la fruita i la verdura, etc.

– Informar-se correctament: el telèfon 061 Salut Respon és a disposició dels usuaris per a qualsevol consulta mèdica.

Per prendre el sol i minimitzar-ne els riscs

1. Evitar exposar-se al sol durant les hores centrals del dia (de 12.00 a 17.00 hores), així com les exposicions prolongades o fer-hi la migdiada.
2. Disminuir les parts del cos exposades directament al sol. Les peces lleugeres, les camises de punt espès i els calçons llargs bloquejaran la major part de la radiació solar. Es recomana cobrir el cap amb capells o gorres.
3. El sol pot danyar també els ulls, per la qual cosa és recomanable utilitzar ulleres de sol homologades que filtrin, almenys, el 90 % de la radiació ultraviolada.
4. Usar productes de protecció solar amb un factor elevat i adequat a l’edat, al tipus de pell i a la zona del cos.
5. Aplicar-se el fotoprotector almenys mitja hora abans de l’exposició solar i renovar-ne l’aplicació cada dues hores.
6. Anar alerta en les exposicions sobre i a l’aigua, ja que la radiació pot penetrar fins a un metre en l’aigua clara.
7. La gent gran, les dones embarassades i els menors de 3 anys són molt sensibles a les sobreexposicions al sol en aquesta època de l’any; per tant, és important protegir-los especialment.
8. Hidratar-se la pell després de l’exposició solar i beure molta d’aigua per compensar la deshidratació.
9. Si es pren medicació, cal comprovar que no augmenta la sensibilitat cutània a la radiació ultraviolada. Convé consultar el metge o farmacèutic.