torna

Detall de la notícia

Imatge 3023348

Se celebra el dia mundial contra l'Hepatitis

Avui la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat les taules informatives que l’Associació Mallorquina d’Afectats per l’Hepatitis C (AMAHC) ha instal•lat a l’Hospital Son Llàtzer amb motiu del Dia Mundial contra l’Hepatitis.

Acompanyada pel director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia, Benito Prósper, i pel gerent de l’hospital, Xisco Marí, la consellera ha volgut participar en aquesta acció de sensibilització i manifestar el seu agraïment als representants de l’AMAHC i, especialment, a la seva presidenta, Susi Buades, pel suport que l’entitat ofereix als afectats d’hepatitis C a Mallorca.

La campanya de l’entitat per a enguany, titulada «Canvia la història», fa referència al canvi que han suposat els nous tractaments en la vida de milers de pacients amb hepatitis C.

En aquest sentit, Patricia Gómez ha destacat l’efectivitat d’aquests nous tractaments: «És una vertadera satisfacció poder dir que el 97 % dels pacients han superat la malaltia gràcies als nous fàrmacs d’acció directa», ha assenyalat.

A les Illes Balears, des de l’arribada d’aquests nous medicaments, el mes d’abril de 2015, s’han tractat prop de 2.000 persones, principalment afectats que es trobaven en les fases 2, 3 i 4, però també alguns casos excepcionals que es trobaven en fases inicials.

El mes de juny passat, el Ministeri de Sanitat va anunciar la posada en marxa d’una nova estratègia fins al 2021 per fer front a l’hepatitis C, un pla que també inclourà, de forma progressiva, els afectats en fases inicials, a fi de garantir l’accés als medicaments a tots els pacients i complir l’objectiu de l’OMS d’erradicar aquesta malaltia a tot el món abans de l’any 2030.

Per aquesta raó, és fonamental conscienciar la població que no sap que és portadora de la malaltia de la importància del diagnòstic. «És important que les persones que hagin estat en situacions de risc es facin les proves oportunes, ja que són transmissores potencials de la malaltia; així mateix, és fonamental conscienciar la població de la importància de prendre sempre mesures de prevenció per evitar contagis», ha manifestat la consellera.

L’hepatitis és una inflamació del fetge. L’afecció pot remetre espontàniament o evolucionar cap a una fibrosi (cicatrització), una cirrosi o un càncer de fetge. Els virus de l’hepatitis són la causa més freqüent de les hepatitis, que també poden deure’s a altres infeccions, a substàncies tòxiques (per exemple, l’alcohol o determinades drogues) o a malalties autoimmunitàries.

Actualment hi ha identificats cinc tipus d’hepatitis víriques: A, B, C, D i E.

Les hepatitis A i E són causades generalment per la ingestió d’aigua o aliments contaminats. Les hepatitis B, C i D es produeixen pel contacte amb fluids corporals infectats. En el cas de l’hepatitis B, també es pot donar per contacte sexual i per la transmissió de la mare a la criatura en el part.

La infecció aguda pot presentar pocs símptomes o no presentar-ne cap; també pot produir manifestacions com la icterícia (coloració groguenca de la pell i els ulls), orina fosca, fatiga intensa, nàusees, vòmits i dolor abdominal.