torna

Detall de la notícia

El Govern atorga dues subvencions per a dos audiovisuals de valor únic, històric i pedagògic, sobre la Guerra Civil a Mallorca

El Govern, a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, ha concedit dues subvencions directes a dos projectes audiovisuals únics pel seu valor de restitució i responsabilitat democràtica, que ambdós representen: Ossos que xerren. La fossa dels mariandos, a càrrec de la productora Quindrop Produccions Audiovisuals, SL., per un import de 16.358,00 €; i Milicianes, a càrrec de la productora Cinètica Produccions, SL., per un import de 18.000,00 €. La subvenció directa ve motivada per dos informes de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica i perquè es tracta de dos projectes que compten amb el suport d'altres institucions, com ara, en el cas de Milicianes, TV3, IB3, la Generalitat de Catalunya, que també ha concedit subvenció directa, a través de l'ICIC. Els dos projectes estan inacabats a l'espera de l'aportació del Govern de les Illes Balears.

Així mateix, aquesta concessió d'ajuts encaixa dins el Pla de Cultura de la Conselleria, que té en el Pla d'Igualtat de Gènere un dels seus plans estratègics i preveu donar visibilitat a l'aportació i el paper de la dona en la història i la societat i en la lluita per la democràcia i els drets socials.
 
Ossos que xerren. La fossa dels mariandos documenta l’exhumació de la fossa de la Guerra Civil espanyola de Sant Joan (Mallorca), la primera exhumació que s’ha fet a les Illes Balears. Documenta el procés de localització, excavació i exhumació, així com d’identificació de les víctimes.
 
Aquest enregistrament, que es va dur a terme durant el procés d’exhumació, recull imatges i testimonis relacionats amb l’exhumació, i també opinions de les persones que hi participaren. Aquest material constitueix un document inèdit amb imatges valuoses i exclusives que representen un valor històric i pedagògic de primer ordre. És una eina molt útil per a la sensibilització social i per a la difusió entre la ciutadania d’un exercici de responsabilitat democràtica.
 
Per una altra part, el documental Milicianes és el resultat de la recerca sobre l’assassinat el 5 de setembre de 1936 de cinc milicianes que havien participat en el desembarcament republicà a la costa del Llevant de Mallorca durant la Guerra Civil espanyola. Tres d’elles eren anònimes. Aquest documental retorna la identitat d’aquestes tres milicianes anònimes, ja que es tracta d’un producte rigorós de recerca científica en l’àmbit històric i de les ciències socials que té com objectiu conèixer el relat i treure de l’anonimat la identitat de les protagonistes.
 
És tracta no només d’una peça de difusió audiovisual, sinó que és una recerca històrica que trenca amb la dinàmica de la impunitat i la invisibilització dels crims comesos per les tropes franquistes. A més, en aquest cas concret, les protagonistes són cinc dones, doblement invisibilitzades, per la seva doble condició de milicianes i dones.
 
A més, amb aquests ajuts a tots dos documentals, s’ha acordat establir un compromís divulgatiu d’aquests treballs audiovisuals a centres educatius de les Illes Balears.