torna

Detall de la notícia

Imatge 2997143

Vint propostes de les Illes Balears a 17 països de la mà de l'Institut Ramon Llull

Aquest dijous matí s’han presentat les principals activitats programades per als pròxims mesos per part de l’Institut Ramon Llull i que compten amb participants procedents de les Illes Balears que viatjaran per 17 països gràcies al consorci, al qual el Govern es va adherir mitjançant els estatuts en el Consell de Govern del passat divendres 12 de maig.

La consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, i el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, han donat a conèixer les propostes artístiques illenques. Ha estat en una presentació a la Fundació Pilar i Joan Miró, a Palma, en la qual hi ha participat també el delegat del IRL a Balears, Lluís Maicas, la cantant Maria del Mar Bonet, el president de la Fundació Toni Catany, Miquel Bezares, i l’escriptor Biel Mesquida.

La consellera ha agraït que, al marge de la presència del Govern balear al consorci, “el Llull sempre ha promogut autors i creadors de les Illes Balears”.

Entre les principals activitats hi ha les actuacions de Maria del Mar Boneta Tunis i El Caire amb l’Ensemble de Musique Traditionnelle de Tunis, amb motiu del 50 aniversari de la cantant dalt dels escenaris, i amb el suport econòmic de l’IRL.

Maria del Mar Bonet i  l’Ensemble de Musique Traditionnelle de Tunis tornen a actuar junts, fidels a una col·laboració que neix a principis dels anys 80. Aquest cop ho fan a l’amfiteatre romà de l’Eljem, dins el marc del Festival International de Musique Symphonique d’Eljem, Tunis. A més, la mallorquina tornarà a cantar de nou a l’Opera House d’El Caire, Egipte, el 24 de novembre.

Un dels altres projectes de l’IRL és el concert, el proper 14 d’octubre a la sala dels Drets Humans de les Nacions Unides de Ginebra i sota la cúpula del pintor felanitxer Miquel Barceló, a càrrec de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, acompanyant la soprano egípcia Fatma Said, la mezzosoprano xinesa Huiling Zhu, el tenor rus Vladimir Galouzine i el baix baríton turc Burak Bilgili, sota la direcció del director titular de l’oquestra, Pablo Mielgo. És un concert temàtic sobre la “Ruta de la Seda”. “S'emmarca en una invitació rebuda pel Govern el passat mes d'abril i en una petició d’aquesta consellera a Manel Forcano per tal que l'IRL s'implicàs en el projecte”, ha apuntat Fanny Tur.

Entre les principals activitats de Balears hi ha l’exposició, al Centre d’Estudis Catalans de París i a partir del 8 de novembre, d’una sèrie de gravats de Joan Miró en col·laboració amb la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. És la sèrie Fundació Palma, formada per cinc estampes realitzades mitjançant aiguafort, aiguatinta i carborúndum. Coincidint amb els actes de commemoració del 25è aniversari de la Fundació, aquesta sèrie es va fer expressament per a la Fundació el 1988 a partir d’un bon à tirer (BAT) realitzat per Miró i el gravador i estampador d’aquesta sèrie va ser Juan José Torralba, col·laborador de l’artista des de 1973. 

Una de les altres activitats previstes és la possible itinerància de l’exposició fotogràfica “Toni Catany. D’anar i tornar”,  però en petit format, durant el 2018.


Quant a l’activitat de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, el curs 2017-18 es crearà la Càtedra Marià Villangómez d’estudis catalans, especialitzada en lingüística i traducció, a la Universitat de Leipzig (Alemanya), el nom de la qual el Consell de Govern de les Illes Balears va acordar proposar a l'IRL el divendres 12 de maig, proposta que l'IRL va aceptar, just el mateix dia que feia 15 anys de la mort del poeta. També s’establirà un Centre d’Estudis Catalans a la Universitat Adam Mickiewicz de Poznań (Polònia).

Per altra banda, per reforçar i consolidar la Xarxa per mitjà del foment a la recerca, es proposa la creació d’una beca de doctorat en estudis catalans adreçada a estudiants d’universitats de l’exterior, que durà el nom d’una persona o institució significativa de les Illes Balears.
 
“Volem que els estudis catalans siguin presents a universitats de gran presitigi”, ha apuntat Manuel Forcano.
 
L’IRL, a més, organitza a Palma l’Estada Lingüística d’Estiu per als estudiants d’universitats de l’exterior el proper setembre, amb 20 estudiants d’universitats de 10 països diferents. Això, després del viatge cultural a Mallorca d’estudiants britànics de català, a finals de juny.
 
ALTRES ACTIVITATS PREVISTES

El festival de músiques del món Babel Sound, del 17 al 23 de juliol ala platja hongaresa de Balatonboglár, en un llac situat a dues hores i mitja de Budapest, dedica atenció enguany a grups catalans i balears, fet que suposa una consolidació d’una programació que sempre ha comptat amb grups catalans. El grup Tiu hi actuarà el dia del plat fort, el dijous 20 de juliol. Abans hauran actuat Rumba Katxai (dia 17) i Banda Zeitun, dia 21.

El festival holandès Spoffin d’Amersfoot aposta fort en la seva edició d’enguany per les companyies catalanes i balears, de manera que suposen un 80% del total de la seva programació. La finestra catalana i balear al festival inclou espectacles de 8 companyies d’arts escèniques de carrer que inclou teatre, circ i dansa. L’àrea de mercats de l’ICEC col·labora amb l’IRL en aquest projecte organitzant un aperitiu destinat a reforçar la presència catalana  i balear en el festival i incentivar el networkingprofessional, el dissabte 26 d’agost.

Entre les 8 companyies que participen a Viva Catalonia, performing arts from Catalonia and Balearic Islands hi ha les companyies illenques de circ: Cia Hotel Iocandi amb Esquerdes i Circ Bover amb Vincles.

Altres activistats són l’actuació del Grup Besllum en el Festival de titelles i teatre d’objectes Incanti, a Torí, Itàlia.

Per altra banda, el Festival Ojo de Pescado (Xile), el mes d’agost, programarà fins a cinc curtmetratges de les Illes Balears procedents de LADAT, la unitat d'Animació i Tecnologies Audiovisuals a través del màster Ma Isca de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Dos més, fins a un total de vuit, es podran veure a ATTA Festival d’Istambul, del 20 de noviembre al 3 de desembre.

L’activitat balear de l’Institut Ramon Llull preveu els concerts i gira  d’una col·laboració artística dins del projecte de residència musical internacional Nexo Cultura a Buenos Aires. Nexo Cultura ha seleccionat un artista de les Illes Balears, Pistola, un de Catalunya, Maria Arnal, i un d’Argentina, Florencia Paz–Lucas Caballero, per a crear un concert de nova formació a Buenos Aires. Es presentarà primerament al centre cultural La Usina i posteriorment el grup podrà actuar en el Festival BAFIM.

Pel que fa a Fira B!, el mercat professional de música i arts escèniques de les Illes Balears, del 20 al 24 de setembre, l’IRL hi convocarà programadors internacionals de música i arts escèniques, a més de comissaris internacionals d’arts visuals que visitaran la Nit de l’Art de Palma, amb la qual Fira B! col·labora.

Per altra banda, es vol iniciar enguany un Pla Pilot de Residències artístiques des de l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull, que fa de mediador per fer possible l’intercanvi de residències entre equipaments catalans i balears i equipaments internacionals. En aquest sentit, la companyia Mariantònia Oliver proposa un intercanvi d’artistes mallorquins i eslovens per realitzar una residència de creació en els estudis de PTL-Dance Theatre de  Ljubjana/Eslovènia a finals del mes de juny i els artistes eslovens faran la residència  en el centre de creació EiMA, seu de la companyia, a principis de 2018. Aquest intercanvi artístic té com objectiu l’espectacle Las Muchísimas, nova creació de la companyia Mariantònia Oliver amb vint dones de diferents països.

L’IRL també permetrà intercanvi entre el Centre de Creació Escènica de Sineu (C.IN.E.) i quatre centres de creació internacionals.. El C.IN.E. enviarà a un d’aquests quatre centres una companyia balear per a que faci un període de residència. Aquesta companyia es seleccionarà mitjançant una convocatòria entre les companyies que hagin residit o tenguin programada una residència al C.IN.E. Els països amb qui s’establirà relació són França, Gran Bretanya i Dinamarca.. D’entre les companyies balears que han tengut una residència al C.IN.E., s’ha seleccionat la formenterenca ESPAI_F, per a enviar-la a Volcano Theatre a fer una residència de dues setmanes durant l’octubre del 2017 perquè faci recerca del seu projecte.

Finalment, el poeta balear Jaume C. Pons Alorda presentarà el 19 de setembre la revista mexicana Blanco Movil a Barcelona, i el poeta balear Joan Pons Pons participa el 4 de octubre (Santiago) i 2 de novembre (Barcelona) a Incontro Galego, en l’intercanvi de poetes catalans i gallecs a Santiago de Compostel·la i Barcelona.