torna

Detall de la notícia

Imatge 2989894

Armengol i March han presentat 71 obres per valor de més de 13 milions d'euros a 66 centres educatius de les Illes Balears

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, han visitat avui les obres de millora del CEIP Gènova. El centre és objecte d’una important reforma d’accessibilitat que inclou la col·locació d’una escala d’evacuació, la instal·lació d’un ascensor, l’adaptació de l’habitatge del conserge com a espai de menjador i cuina, banys adaptats i execucions de rampes al porxo i al gimnàs.
 
Aquestes obres formen part del conjunt d’accions que aquest estiu es duran a terme: 71 obres a 66 centres educatius de les Illes Balears per millorar-ne les infraestructures, que sumen un import total de 13,7 milions d’euros.
 
Es tracta del conjunt d'actuacions més important sobre infraestructures educatives a les Illes dels darrers anys i suposen intervencions de millora en accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, rehabilitacions, reformes integrals o retirada de fibrociment, entre d’altres.
 
Armengol ha destacat que les infraestructures educatives són fonamentals “per poder garantir la qualitat en l’educació” i ha ressaltat el fet que, en acabar aquestes obres, el Govern haurà “millorat més del 40 % dels centres educatius de les Illes Balears”. El conseller March, per la seva banda, ha argumentat que “hem de posar els centres en disposició de fer front als reptes que té l’educació en el segle XXI” i ha recordat que en la legislatura anterior, els anys 2013 i 2014, no es va invertir cap euro en l’IBISEC. Enguany, el pressupost en millora d’infraestructures educatives és de més de 21 milions d’euros. Tant la presidenta com el conseller han agraït la “feinada” feta pels tècnics de l’IBISEC, que ha fet possible dur a terme totes aquestes obres durant l’estiu.
 
La majoria de les obres tenen un termini d’execució de dos mesos, malgrat que algunes coincidiran amb període escolar. De les 71 obres:
 
 

  • 15 en execució: 9 a Mallorca, 3 a Menorca i 3 a Eivissa.
  • 37 contractades o adjudicades: 18 a Mallorca, 11 a Menorca i 7 a Eivissa i 1 a Formentera.
  • 11 d’obra major en licitació: 10 a Mallorca i 1 a Eivissa.
  • 6 d’obra menor en contractació: 4 a Mallorca, 2 a Menorca.
  • 2 a Mallorca en altres fases.

 
Entre totes les obres previstes hi ha obres especialment destacables per la inversió que suposen o per les característiques de la intervenció, com les de l’Escola Superior de Disseny, l’IES Guillem Sagrera, el CEIP Montaura a Mancor, l’IES Isidor Macabich a Eivissa, l’Escola d’Art de Menorca o el CEIP Gènova, que avui ha estat visitat per la presidenta i el conseller.
 
Cal esmentar que es preveu que les obres del nou IES Santa Maria puguin iniciar-se passat l’estiu, ja que se’n farà l’adjudicació de manera imminent. Està previst que el mes de juliol es presentin els projectes bàsics dels nous centres de Sant Josep de Sa Talaia i Alcúdia, entre d’altres.
 
Una aposta clara per les infraestructures
Des del Govern de les Illes Balears s’ha fet una aposta clara per la millora de les infraestructures educatives. De fet, si es compara la inversió feta en aquesta matèria des de l’inici de legislatura es pot comprovar com s’ha incrementat any rere any. Dels 6.762.873 euros de 2015, es va passar als 9.260.972 euros del 2016 i ara es preveuen 21.487.830 euros el 2017. Aquesta inversió ha permès accions a més del 40% de centres de les Illes Balears.
 
L’objectiu d’aquestes inversions és solucionar una problemàtica històrica de dèficit d’infraestructures educatives a les Illes, que s’arrossega pràcticament des del traspàs de competències. Aquesta mancança afegida a un creixement continuat de l’alumnat i a una manca d’inversions en l’anterior legislatura (el pressupost del 2013 i 2014 la inversió de l’IBISEC fou de 0 euros) ha derivat en una situació que necessita d’una intervenció important tant en la reforma dels centres educatius com en la construcció de nous centres.
 
Però, a més d’incrementar la inversió, és igualment imprescindible establir com i quan fer aquestes intervencions. Per això una de les prioritats de la Conselleria d’Educació i Universitat ha estat l’elaboració d’un Pla d’Infraestructures Educatives que marca els objectius i les necessitats des de 2016 a 2023.
 
Les actuacions que preveu el Pla que la Conselleria d’Educació i Universitat impulsi i executi per a aquesta legislatura suposen una inversió que s’acosta als 100 milions d’euros (98.899.600 €), encara que la despesa prevista per aquestes intervencions durant la present legislatura és de més de 64 milions d’euros i la resta es pagarà en les següents legislatures. D’aquestes quantitats, 22 milions a Eivissa i Formentera; 15 milions a Menorca i més de 60 milions a Mallorca.
 
El Pla també inclou un estudi de necessitats per a la pròxima legislatura i preveu una inversió per a noves construccions i ampliacions de 72 milions d’euros (72.176.912€).