torna

Detall de la notícia

Imatge 2970955

Alcohol, tabac i cànnabis són les substàncies més consumides a les Balears, segons recorda el PADIB en el Dia contra les Drogues

L’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum a les Illes Balears, tal com recorda la Direcció General de Salut Pública i Participació a través del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB), que aprofita el Dia internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il•lícit de Drogues per fer una crida social i empresarial sobre la importància de prendre mesures i dur a terme actuacions contundents per tal que els menors d’edat no tenguin accés a l’alcohol.

Així, segons els resultats de les Illes Balears de l’enquesta domiciliària (EDADES 2015) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sobre l’ús de drogues l’any 2015, que recull informació de persones entre 15 i 64 anys de les illes, l’alcohol, el tabac i el cànnabis són les tres substàncies amb més prevalença de consum. D’acord amb l’enquesta, el darrer any un 84,3 % ha begut alcohol, un 42,6 % ha consumit tabac i un 13,9 %, cànnabis. Com a nota rellevant cal esmentar el consum d’hipnosedants, amb una prevalença del 9,3 %.

Per sexes, en general, la prevalença de consum és més alta en homes que en dones. Destaca la diferència de consum de cànnabis (18,5 % dels homes i 9,1 % de les dones). No obstant això, pel que fa als hipnosedants, la situació s’inverteix i la proporció de dones que en consumeixen (13,9 %) supera la dels homes (5,0 %).

Campanya #nosiguisase

En el cas concret de l’alcohol, el darrer any un 16,6 % dels enquestats de les illes s’ha engatat (amb més prevalença de consum per part dels menors de 34 anys) i un 6,2 % ha fet botellón (amb una marcada diferència en relació amb la franja d’edat, un 16,1 % dels menors de 34 anys i un 0,8 % els majors de 34 anys).

Davant l’abús de consum d’alcohol a les festes populars i la problemàtica que genera, el PADIB pretén conscienciar sobre la importància d’actuar de manera preventiva i responsable i de procurar disminuir situacions de risc, tant a la població en general com als representats de les administracions locals i a la indústria.

Així, per segon any, el PADIB ha posat en marxa la campanya #nosiguisase, dirigida a majors de 18 anys que consumeixin alcohol en espais de festa, amb l’objectiu de recordar-los la importància del consum responsable de l’alcohol i què poden fer per tal de reduir situacions de risc per a la salut.

De fet, durant el 2017 ja hi ha hagut diverses taules informatives amb motiu de festes en el municipi de Sóller en el mes de maig i a Mancor de la Vall en el mes de juny, i també es va participar a la festa de final de curs de la Universitat de les Illes Balears. Les pròximes d’aquest mes seran a Son Servera i Esporles.

Enguany s’ha presentat la iniciativa als membres de la FELIB (Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears) durant una jornada informativa, a fi d’intentar fer partícips del missatge preventiu i implicar en un mateix camí tots els municipis de les Illes.

Aquesta campanya, que es pot seguir per Facebook (informació i itineraris), s’acompanya de taules informatives on, a més d’aportar informació i material gràfic, es fan diverses dinàmiques entre les quals cal destacar la realització de la prova orientativa d’alcoholèmia i l’assessorament en disminució de riscs.

Missatges de la campanya

Aquests són alguns dels missatges que la campanya #nosiguisase utilitza enguany:

 • Abans de sortir, pensa quina nit t'espera i com vols que acabi.
 • Si beus alcohol no condueixis, cerca una alternativa.
 • Sopa bé; abans de sortir, “posa paret”.
 • Evita l’alcohol si prens medicació, estàs embarassada o pateixes qualque malaltia.
 • Recorda: no es pot vendre ni donar alcohol als menors de 18 anys.
 • Si no vols alcohol, no en beguis.
 • Si beus alcohol, fes-ho a poc a poc i alterna’l amb refrescs o aigua.
 • Les begudes “de garrafó” són de menor qualitat i poden ser més perjudicials.
 • Mesclar alcohol amb altres drogues multiplica els riscs.
 • Si qualque persona no es troba bé no la deixis tots sola. Crida al 112.
 • L'alcohol genera desinhibició, i augmenta la probabilitat de conflictes.   
 • Si t’enrotlles, fes el cap viu! Utilitza condons!
 • Cuida l’espai o el poble que t’acull; no l’embrutis i respecta el descans dels veïnats.


Es pot trobar més informació a la pàgina web del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears: <www.infodrogues.caib.es>.