torna

Detall de la notícia

Imatge 2961207

IBJove lliura els diplomes a l'equip guanyador del concurs Euroscola 2017 a les Illes Baleares

El director de l’Institut Balear de la Joventut (IBJove), Joan Ferrà, ha lliurat avui els diplomes a l’alumnat i professorat de l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella (Menorca) que formen part dels equips guanyador i tercer finalista, respectivament, del concurs Euroscola 2017 a les Illes Balears.

Euroscola és un concurs en línia d'educació en valors europeus que té com a objectiu apropar Europa als més joves i fer-los partícips del procés de construcció europea. Concretament, està destinat a joves d’entre 15 i 18 anys que estudien ensenyament Secundari Obligatori (ESO), Batxillerat o Cicles de Formació Professional de Grau Mitjà, en centres educatius espanyols.

Amb motiu del 60è aniversari de la signatura del Tractat de Roma, els projectes d’aquesta XXIII edició havien de versar sobre el procés de transformació de la Unió Europea cap a un espai de llibertat, justícia i seguretat al llarg d'aquestes dècades, valorar el que s’ha aconseguit i analitzar els desafiaments actuals. Per a això, el Concurs proposava la realització de vídeos que tenguessin com a tema central algun dels drets recollits a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, com a text aglutinador dels principis i valors dels pobles i de la ciutadania de la UE.

Així ho va fer l’equip Llibertat, format per alumnes de la matèria d’Economia de primer de Batxillerat de l’IES Josep Maria Quadrado i liderat per la professora Sili Florit, amb la col·laboració de Teresa Quintana, alumna en pràctiques del Màster de Professorat. El projecte que ha resultat guanyador d’Euroscola a la comunitat autònoma es va centrar en el dret d’asil per tal de convidar a la reflexió i empènyer a la necessària comprensió i solidaritat entre persones de distintes veus, races i lleis.

El centre va presentar al concurs un segon equip, Dignitat, el vídeo del qual va quedar tercer en la classificació del Concurs a les Illes Balears. Aquest treball convida a la reflexió sobre la violència de gènere i analitza el procés d’intimidació i subjugació de les dones al llarg dels anys i dels segles, el qual ha afecat i afecta a totes les classes socials.

Gràcies a aquests treballs, l’alumnat que integra els dos equips podrà visitar la seu del Parlament europeu a Estrasburg i viure l’experiència de realitzar durant un dia una simulació del treball diari de l'Eurocambra.

Altres centres que han resultat classificats en aquesta edició a les Illes Balears són l’IES Madina Mayurqa de Palma, amb l’equip Mayurqa Europea (segon premi); l’IES Josep Maria Sureda i Blanes de Palma, amb l’equip Pentesilea (quart premi); i l’IES Son Rullan de Palma, amb l’equip Ecosquad (cinquè premi).

Cada any participen a Euroscola centenars d’equips de tot Espanya. Cada equip està format per deu alumnes i un professora o professora responsable, si bé el centre escolar es pot organitzar internament per realitzar un treball col·laboratiu, coordinat per més d'un/a professor/a.