torna

Detall de la notícia

Imatge 2953863

Serveis Socials i Cooperació reactiva la cooperació bilateral directa amb l'inici d'un projecte al Senegal

Es tracta d’un programa d’autoocupació i emprenedoria destinat a joves que es durà a terme conjuntament amb el govern senegalès i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament
 
La posada en marxa, enguany, d’un programa de formació de l’autoocupació i emprenedoria per a joves senegalesos suposa la reactivació de la cooperació bilateral directa a les Illes Balears i la recuperació d’una modalitat de cooperació que havia quedat paralitzada durant la legislatura anterior.
 
En els darrers 21 anys, s’han finançat 38 projectes de cooperació en diverses regions del Senegal, però només s’havia establert una relació institucional directa amb les administracions públiques d’aquest país per desenvolupar conjuntament un programa de cooperació. Va ser l’any 2009, una modalitat que ara es torna a activar.
 
L’acord de cooperació bilateral directa amb el Senegal s’ha tancat durant una visita del director general de Cooperació, Antoni Servera, a Dakar, on va mantenir reunions amb el ministre senegalès de l’Ocupació i la Joventut i altres càrrecs institucionals del país.
 
El programa consisteix en la formació en administració bàsica i gestió financera de petites empreses per a 120 joves de 18 a 35 anys no escolaritzats o que han sortit del sistema educatiu abans d’acabar l’educació secundària, que coneixen un ofici però que no tenen les eines necessàries per dur a terme una gestió administrativa correcta. El programa també preveu el finançament de 20 projectes de petita empresa de fins a 3.000 euros per projecte, perquè aquests joves puguin posar en marxa petits negocis o complementar-ne l’activitat.
 
Aquest projecte, fruit de l’entesa entre el Govern de les Illes Balears i el govern del Senegal, té un cost anual de 120.000 euros, dels quals la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació n’aporta la meitat. Es durà a terme durant els anys 2017, 2018 i 2019, així que la inversió total al projecte per part de la Conselleria és de 180.000 euros. També hi participa financerament l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), la qual, a través de l’Oficina Tècnica de Cooperació al Senegal, serà l’encarregada de la supervisió tècnica i econòmica de la intervenció. L’execució directa del projecte serà a càrrec de l’Agència Nacional per a la Promoció de l’Ocupació Juvenil (Agence Nationale pour la Promotion de l’Emploi des Jeunes, ANPEJ), que forma part del Ministeri de l’Ocupació i la Joventut del Senegal, i disposarà de l’assistència tècnica de l’Organització Internacional de les Migracions (OIM).

La reactivació de la cooperació bilateral directa i la posada en marxa d’aquest programa s’emmarquen en el compliment del Pla Director de Cooperació de les Illes Balears (2016-2019), atès que, d’una banda, el Senegal és un dels països considerats prioritaris i, de l’altra, s’actua sobre el desenvolupament de l’economia local per reduir la pobresa, una de les línies sectorials bàsiques del Pla.