torna

Detall de la notícia

Imatge 2948165

El PADIB duplicarà les accions de la campanya #nosiguisase als municipis de les illes

El Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) de la Direcció General de Salut Pública i Participació té previst incrementar enguany de 10 a 20 les accions informatives de la campanya #nosiguisase, gràcies a la bona acollida que va rebre l’any passat.

Aquesta campanya va dirigida a joves majors de 18 anys i adults que gaudeixen de les festes populars, per tal de sensibilitzar-los en la prevenció del consum abusiu de l’alcohol, partint de l’emissió de missatges preventius i de reducció de risc, utilitzant les xarxes socials i diferent material gràfic.

Així ho ha explicat la coordinadora de Drogodependències, Francisca Bibiloni, qui ha destacat que durant el 2016 es varen instal•lar taules informatives en una desena de punts de les Illes Balears (Alaró, Binissalem, Bunyola, Felanitx, Ferreries, Formentera, Sant Antoni de Portmany, Sencelles, Sineu i Sóller) aprofitant la celebració de revetlles i altres festes populars.

Es calcula que, de mitjana, devers 300 persones visitaren cada una d’aquestes taules informatives i, a més, es varen distribuir 4.000 cartells, 7.000 targetes amb missatges informatius, 4.500 preservatius, 3.000 xapes i 3.000 bosses.

L’objectiu del PADIB és fer la màxima difusió d’aquesta campanya i per això es demana l’adhesió als ajuntaments perquè s’hi impliquin difonent la imatge i els missatges a través de les seves pàgines web així com en els programes de festes que es puguin editar. En aquest sentit, ja s’han començat a rebre peticions de participació per part d’alguns consistoris.

L’edat d’inici en el consum d’alcohol no arriba a 14 anys

El PADIB recorda que segons la darrera enquesta sobre l’ús de drogues en l’ensenyament secundari a Espanya, ESTUDES 2014, l’edat d’inici del consum d’alcohol entre els joves és de 13,8 anys. Tot i que hi ha la percepció per part de la població que l’alcohol és la droga menys perillosa, a les Illes Balears el 75,8 % dels joves ha consumit alcohol alguna vegada en la vida; el 49,3 % ha fet botellón el darrer any, i el 17,1 % s’ha engatat el darrer mes.

Així, l’enquesta ESTUDES 2014 també mostra que un 26,9 % dels joves aconsegueix l’alcohol en els bars; un 23,6 %, en el supermercat, i un 9,5 %, a ca seva.

L’enquesta EDADES 2015 —que engloba persones d’entre 15 i 64 anys— mostra que un 84,4 % ha consumit alcohol el darrer any i que un 26,6 % s’ha emborratxat en els darrers 12 mesos dins el tram d’edat de 15 a 34 anys.

Un consum abusiu d’alcohol presenta alts riscs per a la salut. Les conseqüències principals solen ser els accidents i traumatismes, els accidents de trànsit, les bregues i agressions, comes etílics, conductes sexuals de risc o no desitjades, brutor i renou, entre d’altres.

Els responsables del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears consideren alarmants aquestes dades i insisteixen que és necessària una atenció especial per part de les administracions públiques.

Missatges de la campanya

Aquests són alguns dels missatges que la campanya #nosiguisase utilitzarà enguany:

• Abans de sortir, pensa quina nit t'espera i com vols que acabi.
• Si beus alcohol no condueixis, cerca una alternativa.
• Sopa bé; abans de sortir “posa paret”.
• Evita l’alcohol si prens medicació, estàs embarassada o pateixes qualque malaltia.
• Recorda: no es pot vendre ni donar alcohol als menors de 18 anys.
• Si no vols alcohol, no en beguis.
• Si beus alcohol, fes-ho a poc a poc i alterna’l amb refrescs o aigua.
• Les begudes “de garrafó” són de menor qualitat i poden ser més perjudicials.
• Mesclar alcohol amb altres drogues multiplica els riscs.
• Si qualque persona no es troba bé no la deixis tots sola. Crida al 112.
• L'alcohol genera desinhibició, i augmenta la probabilitat de conflictes.   
• Si t’enrotlles, fes el cap viu! Utilitza condons!
• Cuida l’espai o el poble que t’acull; no l’embrutis i respecta el descans dels veïnats.