torna

Detall de la notícia

Imatge 2934683

La Fundació Amancio Ortega Gaona dóna 5 milions d'euros per a l'adquisició d'equips oncològics als hospitals públics de les Illes Balears

La Fundació Amancio Ortega Gaona donarà 4,926 milions d’euros al Servei de Salut de les Illes Balears per a la renovació i l’adquisició d’equips nous de darrera tecnologia per a l’atenció del càncer de mama.
 
En presència de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, la consellera de Salut, Patricia Gómez, i el director general de la Fundació, Óscar Ortega, han subscrit un protocol d'intencions per a la donació dels imports corresponents als costs d’adquisició i actualització de diversos equips de diagnòstic i tractament del càncer.
 
Armengol ha agraït a la Fundació aquesta donació “que servirà per comprar material per al diagnòstic d’una malaltia que malauradament la pateixen massa dones a les Illes i farà punters” els hospitals de Balears en la detecció i cura del càncer.
 
La presidenta ha assenyalat que el diagnòstic i tractament del càncer és una “prioritat sanitària per al Servei de Salut de les Illes Balears” i ha recordat que la “incidència del càncer de mama a les Balears és de 61,9 casos per cent mil dones, amb uns 424 casos nous a l’any”.
 
La consellera de Salut ha explicat que els fons es destinaran a “set projectes d’adequació tecnològica per al tractament i diagnòstic del càncer de mama amb què els hospitals públics d'aquesta comunitat podran obtenir una major eficiència i millors resultats clínics en l'atenció a aquesta patologia”.
 
Gómez ha indicat que gràcies a aquesta donació, “la inversió que es preveia realitzar en més d’una legislatura es podrà dur a terme en molt poc temps, per actualitzar els equips amb la darrera tecnologia que existeix avui a nivell internacional”.
 
L’import de la donació s’invertirà en l’actualització tecnològica d'acceleradors lineals, en unitats de mamografia i equipament professional de diagnòstic de darrera generació, d’acord amb les necessitats actuals dels hospitals públics de la comunitat, definides prèviament pel Servei de Salut de les Illes Balears.
 
El projecte 1 inclou l'adquisició de cinc nous mamògrafs 3D amb tomosíntesi i l'actualització del mamògraf convencional 2D de l’Hospital Universitari Son Espases, que ja disposa de mamògraf amb tomosíntesi. Amb aquest projecte, que té un cost estimat d’1 milió d’euros, s’assegura almenys un mamògraf digital actualitzat i un mamògraf tridimensional amb tomosíntesi en cada centre hospitalari.
 
El projecte 2, quantificat en 335.000 €, preveu la dotació d’ecògrafs d’alta gamma (incloent-hi elastografia) amb dedicació plena a l’estudi de la mama en els hospitals públics de les Illes Balears. Amb aquesta partida s’adquireixen tres equips nous i se n’actualitzen tres.
 
El projecte 3 permetrà que els centres hospitalaris disposin d'ecografia automàtica en 3D. Amb un pressupost de 900.000 euros es dotarà tots els centres d’ecografia automàtica tridimensional i s’iniciarà un projecte d’investigació comparatiu entre el cribratge clàssic i l’alternativa 3D des del punt de vista de l’eficàcia (taxes de diagnòstic, tumors d'interval, taxes de repetició de cridada) i l’eficiència (activitat, llistes d’espera, cobertura de cribratge).
 
El projecte 4 preveu l’actualització de les taules prones dels hospitals de la comunitat i l’adaptació de dispositius i taules de biòpsia als equips nous, que permetran més precisió i comoditat en la tècnica de punció. Aquest projecte té un cost estimat de 120.000 €.
 
El projecte 5 inclou la revisió i actualització tecnològica dels elements d’anàlisi de l’estudi de mama als equips de ressonància magnètica (bobines, antenes específiques i programari de seqüències i d’anàlisi). Aquest projecte està quantificat en 150.000 €.
 
El projecte 6 proposa una actualització d'equips de radioteràpia. L’estratègia d’actualització proposada, amb un cost estimat d’1.961.000 €, afectarà tres acceleradors lineals i inclou l’ampliació del sistema de planificació Eclipse.
 
Finalment, el projecte 7 suposa el disseny i la implementació d'una eina corporativa automàtica per al Comitè de Tumors. Aquest projecte, que té un cost de 500.000 €, permetrà comptar amb eines de gestió específiques de comitès de tumors adaptades als sistemes d'informació de les Illes Balears. En concret, proposa el disseny, la construcció i la implementació d'una aplicació multicentre amb què es podran gestionar les agendes i les dades, especialment la visualització centralitzada de les proves de diagnòstic per imatge, amb una codificació comuna, el registre de les decisions del comitè i la inclusió en la història clínica electrònica.