torna

Detall de la notícia

Imatge 2898052

La presidenta del Govern aposta per «l'intercanvi de coneixements entre territoris insulars» en matèria de gestió intel·ligent

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assistit a l’acte d’obertura de la primera edició de l’Smart Island World Congress (SIWC) de Mallorca, un esdeveniment promogut per l’Ajuntament de Calvià i el Consell de Mallorca, amb el suport del Govern de les Illes Balears.

Armengol ha destacat la vocació d’aquest «congrés únic al món» de donar resposta als problemes que pateixen els territoris insulars mitjançant «l’intercanvi de coneixements i l’aplicació de solucions que funcionen» a altres indrets en matèria de gestió intel·ligent. 

«El Govern de les Illes Balears ha explicat entén que aquesta intel·ligència ha de ser abordada transversalment, des de tots els àmbits que, de forma directa o indirecta, tenguin una incidència positiva en la nostra sostenibilitat». 

És per això que tan important és «el cicle de l’aigua, com la gestió sanitària, l’energètica o la relativa a la formació», com a exemples que podrien parèixer llunyans però que representen les diferents «àrees en què el Govern té competències» i impulsa una gestió intel·ligent amb la intenció de «millorar-la i fer-la més eficient». 

A més de tot això, el Govern participa en l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent (RIS3), que «constitueix un suport excel·lent d’Europa per al desenvolupament de la recerca i la innovació» a les Illes Balears. 

«Disposam del talent, per al qual hem de procurar l’entorn adient que permeti a les empreses progressar» i competir amb altres «en igualtat de condicions». 

Armengol ha posat en relleu el suport de l’executiu a «la bioeconomia, les indústries culturals i les ciències marines» dins l’estratègia RIS3 com a sectors amb una «alta capacitat de diversificació de l’economia, a més de les noves tecnologies aplicades al turisme, que també són essencials» per a les Illes Balears.  

L’acte d’obertura de l’SIWC, organitzat per Fira de Barcelona, ha prosseguit amb el discurs inaugural de l’expresident del Govern d’Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero. 

El programa del congrés gira al voltant de quatre grans eixos: les noves connectivitats; el desenvolupament urbà i social; el talent i el creixement econòmic, i les illes del futur. A partir d’aquests eixos es desplegaran 15 conferències, entre discursos d’obertura, sessions plenàries i sessions paral·leles, amb més de 85 ponents.  

Entre avui i demà es debatran temes com les dades massives, la sostenibilitat de la planificació urbanística i turística, la mobilitat intel·ligent, l’educació, les empreses emergents, els models de negoci, l’arquitectura i l’herència cultural, entre d’altres. 

A la primera edició de l’SIWC hi haurà una presència remarcable de representants institucionals internacionals, entre els quals destaquen els ministres de turisme de Cuba, Malta o la República Dominicana, i els batles de municipis com Malé (Maldives). També hi seran presents representants de l’ONG Costa Rica Limpia, de l’Institut de Recerca de Polítiques del Carib (Jamaica) o de la Unió Africana d’Arquitectes (Maurici).