torna

Detall de la notícia

Imatge 2902993

La Comissió Europea premia una aplicació d'administració electrònica del Govern

El director general de Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada, i el director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo, van assistir la setmana passada a l'entrega de premis “Sharing and Reuse Awards” celebrada a Lisboa. L'aplicació REGWEB, pensada per gestionar els registres d’entrada i sortida i que ja s’utilitza a 14 administracions públiques de les Illes Balears, aconseguí el 3r premi a la millor reutilització de solució tecnològica en la categoria regional.

El concurs "Sharing and Reuse Awards", convocat per la Comissió Europea a través del programa ISA (Interoperability solutions for public administrations, businesses and citizens), premia la reutilització de software en el sector públic. Així, Regweb obté un certificat d’excel·lència, a banda del reconeixement com a una de les quatre millors propostes dintre de les 118 presentades en aquesta categoria.

Es tracta d'una solució tecnològica desenvolupada per la Fundació Bit i finançada per la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic i la Direcció General de Participació i Transparència del Govern.

Els principals avantatges del sistema REGWEB són, per una banda, la possibilitat de digitalitzar la documentació en el moment que entra a l’administració, permetent així realitzar una gestió totalment electrònica dels procediments administratius. Per altra banda, també ofereix la possibilitat de registrar documents electrònicament a partir de la seu electrònica de l’administració. Finalment, està prevista la seva certificació dins d'un sistema d’interconnexió de registres estatal, el que permetrà poder fer intercanvi de registres electrònicament i així millorar la comunicació entre administracions i, per tant, oferir un servei més eficient a la ciutadania.

REGWEB és una aplicació de programari lliure i es troba integrada dins la plataforma d’administració alliberada pel Govern de les Illes Balears. Per tant, pot ser emprada per qualsevol organisme públic gràcies als avantatges del programari de codi obert, que permet modificar-lo, adaptar-lo i distribuir-lo lliurement. A més a més, en fer-lo accessible a altres administracions públiques, s’ha postulat com una solució de referència dins l’àmbit de les Illes Balears.

És destacable l’adaptabilitat del sistema, vàlid per a qualsevol tipus d’administració que necessiti un registre, tant si són entitats grans com en el cas del Govern Balear, com per a organitzacions molt més petites com l’Ajuntament de Santa Margalida.

Gràcies a això i al suport que s’ofereix des de la Fundació Bit a les diferents administracions, aquesta aplicació ja s’utilitza al Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears, l’Autoritat Portuària de Balears, l’Agència de Turisme de Balears, la Sindicatura de Comptes, la Mancomunitat del Pla, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i la mateixa Fundació Bit, així com també a ajuntaments com Santa Margalida, Capdepera, Campos, Felanitx, Manacor i Escorca.

Així mateix, durant l’any que ve, s’espera que amb la implantació en mode servei per part d’entitats supramunicipals, l’ús de l’eina s’estengui de manera generalitzada a un conjunt important d’ajuntaments petits de l’illa de Mallorca, el que permetrà que s’estengui el seu ús de manera molt ràpida dins les administracions locals de les Illes.

L’aplicació finalista al “Sharing and Reuse Awards” de la Comissió Europea és ja la tercera versió d’un programari amb una llarga trajectòria. El seu desenvolupament va començar a principis dels 90, i es va alliberar en el marc del Pla ANIBAL al 2010 per a la resta d’administracions. Actualment, aquesta nova versió, REGWEB3, compleix amb nous estàndards d’interoperabilitat d’ús obligatori per a les administracions públiques.

Amb el desenvolupament de REGWEB el Govern de les Illes Balears ha apostat clarament per la implantació de l’administració electrònica i ha iniciat les primeres passes d’un procés encaminat a l’eliminació de paper a les administracions. Així, aquesta darrera versió de REGWEB esdevé una eina clau quant a l’adaptació de les administracions a la normativa actual de procediment administratiu i és una peça fonamental per a la posada en funcionament del govern digital.

Mário Campolargo, Director General Adjunt de la Direcció General d'Informàtica de la Comissió Europea, va fer entrega del reconeixement al director general de Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada, i al director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo.

Notícia publicada: 04/04/2017