torna

Detall de la notícia

Imatge 2876631

L'IBAVI i el COAIB estudiaran l'eficiència energètica dels habitatges de Balears

L’IBAVI i el COAIB estudiaran l'eficiència energètica dels habitatges de Balears

La directora de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), Maria Antònia Garcías, i la degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), Marta Vall-Llosera, han signat un conveni de col·laboració per analitzar l’eficiència energètica dels habitatges de les Balears. L’objectiu d’aquest estudi és incrementar la qualitat constructiva a les Illes.

La investigació de l’IBAVI i del COAIB permetrà aportar dades fiables i elaborar conclusions que ajudin a incrementar la qualitat en la construcció d’habitatges a Balears, així com explorar les possibles línies d'investigació per obtenir majors prestacions en matèria d’eficiència energètica i la consegüent reducció de la demanda.

L’aportació de dades concretes a l’estudi, segons s’indica en el conveni, es farà mitjançant el monitoratge de diversos habitatges, mesurant la temperatura interior i l’exterior, el règim de vent i el de ventilació (obertura de finestres), els períodes de funcionament de la calefacció (així com les calories aportades pel sistema) i d’estada en els habitatges.

Aquest control, segons ha explicat Maria Antònia Garcías, es durà a terme en 15 habitatges de tipologia i orientació similar en un màxim de 5 promocions de l’IBAVI, encara sense determinar.

La degana del COAIB ha avançat que els resultats de l’estudi es donaran a conèixer a finals del mes de desembre del proper any. Les conclusions i recomanacions extretes de l’estudi es recolliran en una publicació.

La investigació, que començarà aquest mes de març, se centrarà a comparar els resultats entre el que es denomina realitat construïda i simulació energètica per determinar, a partir d’això, possibles errors i els factors que els provoquen.

Així mateix, d’acord amb el conveni, es tractarà d’aportar informació real sobre el perfil d’ús característic dels habitatges propi del clima balear, que podria confirmar o matisar el que s’empra actualment.

En cada habitatge es monitoraran les condicions ambientals, així com els consums de calefacció, de l’aire condicionat i del sistema d’aigua calenta habitual i el solar.

El COAIB, en col·laboració amb tècnics de l’empresa Alder Venticontrol, que també ha subscrit el conveni, farà un estudi específic del sistema de ventilació amb recuperador de calor. Aquesta part concreta de l’estudi se centrarà en determinats factors de rendiment i de consum energètic per obtenir informació sobre eficiència i confort tèrmic.