torna

Detall de la notícia

Imatge 2857330

La presidenta Armengol trasllada al Govern de l'Estat la queixa formal de l'Executiu balear davant el veto al REB

La presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, present avui a la inauguració de la fira ITB de Berlín, ha mantingut un encontre amb el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital en el qual li ha traslladat el malestar de l’Executiu pel que fa a la decisió de la Mesa del Congrés dels Diputats de vetar la reforma del Règim Especial de les Illes Balears.

Armengol ha comunicat a Álvaro Nadal la seva queixa formal davant una decisió que “afecta un tema que per als ciutadans de les Illes Balears és fonamental, en termes de mobilitat i connectivitat” i li ha expressat la seva voluntat que “faci extensiva la queixa a tot el Govern d’Espanya, al qual ja s’ha demanat una reunió per tractar aquesta qüestió”.
En aquest sentit, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ha demanat una reunió urgent amb el ministre de Foment per demanar explicacions sobre les conseqüències del rebuig a la tramitació d’un nou REB, al qual s’introduïen importants mesures per a la millora de la connectivitat per als residents a les Illes Balears, com ara una tarifa plana de 30 euros per als vols entre illes.
La responsable de l’Executiu ha proposat també a Nadal una modificació de la Llei d’arrendaments urbans que permeti al Govern de les Illes Balears millorar la seva actuació pel que fa al lloguer turístic i l’oferta d’habitatge per als residents a les Illes.
Armengol ha recordat que la modificació del REB partia d’una Proposició de llei aprovada “per unanimitat de tots els grups parlamentaris” sobre un nou REB, al qual s’incorporava la tarifa plana i millores en les bonificacions per transport marítim; una decisió que comptava amb el compromís adquirit per l’anterior ministra de Foment, Ana Pastor, de dur a terme els tràmits necessaris davant la Unió Europea per tal que s’aprovàs.
El rebuig de la proposta del nou REB descarta també que el Govern de l’Estat es faci càrrec de la totalitat del 50% de descompte de residents en el transport marítim. Actualment, la seva aportació és de només el 25% de la totalitat del descompte, mentre que el Govern balear abona el 25% restant.
 
Millorar la connectivitat a les Illes Balears:
El Govern de les Illes Balears continua treballant per aconseguir el vistiplau de Brussel·les que permeti autoritzar la tarifa plana. Tots els documents tècnics necessaris perquè s’estudiï i, en conseqüència, s’aprovi, ja s’han fet arribar al Ministeri.
A més de la gestió, per primera vegada, dels tràmits tècnics i administratius per a l’aplicació de la tarifa plana entre illes, també s’està treballant per tal que el Ministeri rectifiqui i no rebaixi el descompte de resident per als viatges en grup anunciat a finals de 2016, i s’estan cercant mesures alternatives al control de les irregularitats que no suposin un increment de preu per als residents dels arxipèlags.
D’altra banda, s’ha aconseguit que AENA apliqui una reducció de les taxes aeroportuàries al llarg dels propers 5 anys, del 2,2% anual, fet que ha de revertir en uns preus dels bitllets més reduïts.
Pel que fa al transport marítim, des del Govern es continua reivindicant que el Govern de l’Estat assumeixi la totalitat del 50% del descompte de resident i no el 25% que aporta ara, així com l’ampliació de la bonificació en el trasllat dels vehicles en els trajectes entre illes.