torna

Detall de la notícia

Imatge 2855065

Salut i Educació posen en marxa el segon estudi de prevalença de l'obesitat infantil i juvenil de les Illes Balears

La consellera de Salut, Patricia Gómez, i el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, han presentat avui el segon Estudi de Prevalença de l’Obesitat Infantil i Juvenil (EPOIB II), que la Direcció General de Salut Pública i Participació i la Direcció General d’Innovació i Comunitat Educativa posen en marxa enguany en els centres educatius de les Illes Balears.

L’estudi, que s’emmarca en l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Vida Activa de la Direcció General de Salut Pública, permetrà obtenir dades actualitzades i representatives de la prevalença de sobrepès, obesitat i baix pes de la població infantil i juvenil de les Illes Balears, així com informació sobre els seus hàbits d’alimentació i vida activa.

«És necessari conèixer la prevalença de l’obesitat i els hàbits d’alimentació i d’activitat física dels infants i adolescents de la nostra comunitat per emprendre accions específiques en educació sanitària i prevenció. Fer als més joves responsables de la seva salut des dels seus primers anys és una inversió de futur. Podem tenir una població més sana ensenyant als infants a incorporar hàbits de vida saludables», ha explicat Patricia Gómez, la qual ha recordat, a més, que el primer estudi es va desenvolupar en el curs escolar 2004-2005.

Per dur a terme l’estudi s’ha previst que hi participin 2.855 alumnes de 1er i 6è curs de primària i de 4t d’ESO, amb més ponderació per a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera per obtenir una mostra més representativa de les quatre illes. Concretament, hi participen 1.194 nins de Mallorca, 781 de Menorca, i 880 de les Pitiüses, de 91 centres educatius de les Illes —públics, privats i concertats— que han estat seleccionats de manera aleatòria per prendre part en l’estudi.

Martí March ha destacat que «per fer programes eficaços necessitam informació clara, que és la que ens proporcionarà aquest estudi, de manera que es puguin prendre mesures per millorar la salut dels estudiants». March ha afegit que «pensam que les administracions han de treballar per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i cada vegada hi ha més preocupació sobre l’obesitat a tots els països desenvolupats. En aquest sentit, amb aquest estudi i les mesures que se’n derivaran, el que volem és que els estudiants tenguin els hàbits saludables adequats i, per això, les escoles són clau».

El treball de camp de l’EPOIB II, que es desenvoluparà entre els mesos de febrer i maig, inclou la presa de mesures antropomètriques —pes i alçada— dels infants participants, prèvia autorització dels pares o tutors.

Professionals sanitaris dels centres de salut adscrits a cada centre escolar recolliran aquestes dades de manera individual i les trametran al Servei de Promoció de la Salut de la Direcció General de Salut Pública, on es registrarà la informació i es calcularà l’índex de massa corporal (IMC) dels infants.

També es recolliran dades sociodemogràfiques dels alumnes —data i lloc de naixement, sexe, nacionalitat dels pares...— i es calcularà l’IMC dels pares, que hauran d’aportar dades del seu pes i alçada.

D’altra banda, l’estudi inclou, per als alumnes de 6è d’educació primària i de 4t d’ESO, tres qüestionaris en línia amb preguntes sobre els seus hàbits d’alimentació i l’activitat física que duen a terme: preguntes referents al berenar, amb especial insistència en l’esmorzar —lloc, temps, companyia...—, sobre la seva dieta mediterrània, sobre la pràctica d’activitat física escolar i extraescolar, mitjans de transport per anar a l’escola, temps dedicat a veure la televisió, videojocs...

Aquests qüestionaris es poden emplenar en deu minuts i s’ofereixen en català, castellà i anglès. Es faran en horari lectiu i seran conduïts pel professorat. Una vegada acabat el qüestionari, cada alumne rebrà automàticament en línia els resultats obtinguts sobre els seus hàbits amb un conjunt de recomanacions.

A partir del mes de maig s’avaluaran i interpretaran totes les dades recollides amb la previsió de publicar l’estudi el darrer trimestre de 2017.

Han assistit a l’acte de presentació la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, i el director general d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas.