torna

Detall de la notícia

Imatge 2854949

Més de 150 persones han participat en la Ruta Saludable organitzada per la Direcció General de Salut Pública i Participació, la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i el Programa d'Activitats Comunitàries en Atenció Primària

L’Estratègia d’alimentació saludable i vida activa de la Conselleria de Salut promou hàbits saludables per al bon manteniment de la salut i la prevenció de malalties cròniques. Un dels projectes és la creació de rutes saludables amb la finalitat d’impulsar l’activitat física com a hàbit saludable, mitjançant caminades des de l’entorn més proper dels habitants de les Illes Balears.

Aquest projecte, pioner a Espanya, té l’essència en la creació d’itineraris propers a la població —dins del mateix barri— que compleixen els criteris de seguretat, d’accessibilitat i de tipus d’activitat física que marca l’Organització Mundial de la Salut, que en persones adultes és de 30 min d’activitat física moderada cada dia.

Les Rutes Saludables es desenvolupen amb la participació de la comunitat i en funció de la demanda. Així, el valor afegit és que han estat creades des del consens i la proximitat de les persones que en un futur hi caminaran. També els centres de salut en són els vertaders impulsors. Els professionals sanitaris de cada centre de salut, molt involucrats en aquest projecte, són els encarregats de fer la valoració d’aquest hàbit entre els pacients i prescriure l’activitat física oportuna a cada usuari, a través de la dinamització i l’acompanyament dels grups de caminants que ells mateixos han creat amb un objectiu doble: la promoció de la salut física i la psicològica ja que, a més dels beneficis per a la reducció de pes, s’ha vist que milloren també les relacions humanes i l’estat psicosocial de les persones. Un altre aspecte molt important és la participació dels ajuntaments per millorar l’entorn urbà i facilitar que la població camini.

És un projecte al qual se sumen dia rere dia noves rutes de centres de salut de les Illes. Actualment, les rutes dissenyades són les següents:

A Mallorca, 37 (centres de salut / unitats bàsiques): Escola Graduada, Son Rutlan, Son Gotleu, Valldargent, Son Serra–la Vileta, Santa Catalina, Esporles, Emili Darder, Pere Garau, Coll d’en Rebassa, Pollença, s’Escorxador, Can Pastilla, Arquitecte Bennàssar, Sant Agustí, Santa Maria del Camí, Son Sardina, Son Pisà, Camp Redó, es Rafal Nou, Inca, Alcúdia, Port d’Alcúdia, sa Pobla, Trencadors, Cala d’Or, Muro, Felanitx, Sóller, Casa del Mar, Lloseta, Son Cladera, sa Indioteria, Son Ferriol, Son Ferrer-Palmanova, Algaida i Son Servera.

A Menorca hi ha 3 rutes saludables en els centres de salut Verge del Toro, Dalt Sant Joan i Canal Salat.

A Eivissa hi ha 1 ruta saludable en el Centre de Salut Vila.