torna

Detall de la notícia

Imatge 2840887

Francina Armengol defensa un augment de l'autogovern com a eina per aprofundir en l'estat de benestar i el retorn de drets a les illes

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha defensat un augment de l’autogovern com a eina amb la qual poder aprofundir en la defensa de l’estat del benestar i la política de retorn de drets que s’està impulsant aquesta legislatura. Ha estat avui a l’acte d’entrega de les Medalles d’Or i dels premis Ramon Llull a les persones i entitats guardonades enguany amb aquest distintiu que concedeix la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La cap de l’Executiu de les Illes ha advertit que “en un moment en què l’Estat autonòmic es troba en fase de paràlisi o de retrocés, a les Illes Balears s’està demostrant que l’autogovern té més sentit que mai”

Segons Armengol, gràcies al nostre autogovern, es poden contrarestar polítiques que retallaven drets i serveis, que “cercaven desmantellar ‘allò públic’, que deixaven desemparats els més dèbils”. “Per a nosaltres l’autogovern és això: donar solucions als ciutadans. I donar-les des d’aquí, perquè és aquí on coneixem millor els nostres problemes”, ha assegurat. “Davant les retallades, més estat del benestar. Aquesta és la nostra resposta. Per això serveix l’autogovern”, ha dit la presidenta del Govern de les Illes.
 
Armengol ha avançat que “rompre les desigualtats i injustícies seguirà sent la prioritat del Govern” perquè l’actual Govern de les Illes “creu en la política per transformar la societat”. Això és així, segons la presidenta, perquè les administracions només tenen sentit “si estan al servei dels ciutadans”.

D’aquesta manera, per a Armengol és necessari “més autogovern” per millorar la vida dels homes i dones de les nostres illes. De la mateixa forma ha puntualitzat que “si volem més autogovern també necessitam un millor finançament”.

En la seva intervenció, Armengol també ha incidit en el fet que quan “es compleixen 10 anys de la reforma més important que ha viscut el nostre estatut” es constata que “les obligacions de l’Estat envers les Illes que marcava el text no s’han complit”, la qual cosa exigeix “una reforma profunda de la Constitució que asseguri un estat social, federal, i que  reconegui la plurinacionalitat d’Espanya”.

 En el seu discurs, la presidenta de les Illes també ha volgut reflexionar sobre la “identitat balear”, la “força col·lectiva” de la qual prové del “reconeixement de la feina i el paper que han tengut destacats homes, dones i entitats per fer-nos millors”, en un moment en què “el sentiment de pertinença a cada illa és totalment compatible amb la participació d’un espai comú” que representen les Illes.

Una comunitat en què, com ha recordat la presidenta, es viu “un moment de creixement econòmic superior al de la mitjana espanyola”, en què “les gran xifres amaguen realitats que s’han de seguir enfrontant” perquè “el simple fet de créixer ja no garanteix que es redueixin les desigualtats”.

En aquest sentit, Armengol ha reclamat que “es canviïn les regles del mercat laboral per aconseguir millors condicions de treball i un millor finançament” que permetin “més autogovern” per “oferir solucions als ciutadans, combatre les desigualtats que hi ha hagut durant anys i impulsar amb més intensitat la innovació o la diversificació del nostre model productiu”, que han de tenir com a finalitat primordial aconseguir “més benestar per a tothom”

La presidenta ha expressat també el seu “orgull de formar part d’aquesta comunitat en què “gent com Joan Veny i Clar o com Maria del Mar Bonet”, a qui ha felicitat pels seus guardons, “representen la defensa de la llengua davant les pressions globalitzadores” i aconsegueixen que “ens coneguin arreu del món com un lloc solidari i sensible”.

Així ho demostra “la nostra societat”, segons ha explicat Armengol, fent “un pas endavant per exigir un canvi en la política d’acollida dels refugiats” o amb “l’exhumació de fosses com les de Porreres”, amb què es fa “un pas de gegant per trencar la llosa del silenci i recuperar la memòria dels qui foren cruelment assassinats simplement per defensar la democràcia”.

Francina Armengol ha traslladat les seves felicitacions a les persones i entitats guardonades amb els premis Ramon Llull, que “representen un poble capaç de reivindicar la nostra memòria, de protegir la nostra terra, d’incentivar una economia més solidària, de construir un sistema educatiu i sanitari més just o, fins i tot, de mirar a les estrelles per cercar l’origen de l’univers. I també a aquells que s’han convertit en exemple de lluita i esforç olímpic o els que han convertit la seva vida en una vocació de servei públic”.