Logo del Govern de les Illes Balears

Detall de la notícia

El Govern es marca el finançament com el gran repte del 2017

El Govern es marca el finançament com el gran repte del 2017

Darrera actualització: Thu Jan 12 18:19:30 CET 2017

 

Els membres del Govern de les Illes Balears han mantingut aquest dimecres una reunió per repassar les principals accions que s’han dut a terme durant el primer any i mig de legislatura i planificar l’activitat de 2017.

 

L’encontre ha servit per determinar el nivell de compliment dels objectius fixats als Acords pel Canvi. S’ha constatat que el compliment és molt alt i impulsa l’Executiu a seguir en la línia fixada des d’un inici, amb polítiques que garanteixin el retorn de drets, l’enfortiment dels serveis públics i una millora del model econòmic que avanci cap a la diversificació i la sostenibilitat, i que serveixi per distribuir la riquesa d’una manera més justa.

El vicepresident, Biel Barceló, ha assenyalat que «la creació de la renda social, l’atenció a la dependència, la baixada de les llistes d’espera o la implantació de l’Impost del Turisme Sostenible són algunes de les principals fites que a aconseguit aquest Govern».

 

Barceló ha apuntat que el gran repte de 2017 serà aconseguir «un finançament just, que acabi amb el maltractament que han patit històricament les Illes Balears», perquè ha recordat que «els serveis públics que donam als ciutadans i ciutadanes d’aquest país depenen del finançament: l’educació, la sanitat, els serveis socials...». I, tot assumint la quota de solidaritat que ens correspon, ha remarcat: «el que no pot ser és que a nosaltres ens costi tants esforços eliminar els barracons de les escoles, reduir les llistes d’espera o aconseguir un finançament sanitari just, mentre unes altres comunitats autònomes es permeten el luxe de treure línies de subvencions a sofàs i cortines».

 

D’altra banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet referència a l’aprovació del pressupost corresponent a 2017 com «l’eina que ens ha de servir per recuperar l’esforç inversor que es va abandonar durant la passada legislatura» i en què estan programades tot un seguit d’infraestructures vinculades a serveis públics educatius, sanitaris o de serveis socials, entre d’altres.

 

«Destinarem recursos per a la millora i construcció de noves infraestructures educatives –ha explicat la presidenta- com ara l’ampliació de l’Institut de Binissalem o el nou centre de Sant Ferran a Formentera».

 

Pel que fa a l’àrea de Salut, destaquen «el servei de radioteràpia a Maó o l’inici del projecte del centre sociosanitari de Son Dureta», a més d’altres mesures per evitar els desplaçaments entre illes, seguint en la línia establerta fins ara, que ha «estalviat enguany el desplaçament a Mallorca a més de 1.500 malalts».

 

Des de l’àrea de Serveis Socials s’impulsaran també noves infraestructures, entre les quals «dues noves residències a Mallorca i la reforma de Son Tugores i Es Pinaret», a les que s’afegiran els projectes que el Govern vol fer en matèria de transports, amb «la connexió de l’aeroport amb les principals zones turístiques de l’illa de Mallorca i l’electrificació del tren fins a Sa Pobla i Manacor».

 

Les inversions en infraestructures es completen amb totes aquelles accions que l’executiu durà a terme amb els fons corresponents a la recaptació de l’Impost del Turisme Sostenible durant 2016. Segons ha anunciat Barceló, a finals d’aquest mes de gener la Comissió d’Impuls del turisme Sostenible «certificarà quins projectes es duran a terme enguany», vinculats prioritàriament a serveis hidràulics i de sostenibilitat mediambiental.

 

Conferència de Presidents

 

La trobada de feina del Govern també ha servit per preparar la Conferència de Presidents que es reunirà a Madrid el proper 17 de gener, a la qual assistirà la presidenta Armengol. Diferents membres de l’Executiu estan mantenint aquests dies reunions sectorials per preparar aquesta conferència, per tal que les Illes Balears vagin a Madrid amb una agenda balear pactada amb entitats, institucions i partits polítics.

 

Entre les principals reivindicacions hi ha la necessitat d’impulsar mesures de protecció dels treballadors, de millora de competitivitat de les empreses, l’eliminació del copagament farmacèutic o vinculades a la llei de dependència, a més de la millora del sistema de finançament.

 

El Govern també considera urgent comptar amb un nou REB o la derogació de la reforma laboral i altres iniciatives legislatives que suposen un entrebanc per a la gestió local, com ara la llei d’estabilitat pressupostària. 

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears