torna

Detall de la notícia

Imatge 2802967

Balears reclama que la VI Conferència de Presidents tracti més acords de caire social i que s'obri de manera immediata la reforma del sistema de finançament

La consellera de Presidència, Pilar Costa, ha participat aquest dimecres a Madrid en el comitè preparatori de la VI Conferència de Presidents que se celebrarà el proper dimarts dia 17 de gener. La consellera ha aprofitat aquesta darrera reunió abans de la conferència per traslladar les principals propostes i reivindicacions que el Govern de les Illes Balears reclama que hi siguin tractatades, i que durant aquesta setmana estan sent consensuades en distintes reunions sectorials de la presidenta del Govern, Francina Armengol, amb agents econòmics, socials, polítics i institucionals.

A partir d'això, Pilar Costa ha defensat durant la seva intervenció que en aquesta propera Conferència de Presidents es tractin més acords de caire social i de recuperació de drets per part de la ciutadania, i que s'obri de manera immediata la reforma del sistema de finançament autonòmic, un procés al qual el govern de l'Estat hi està obligat per Llei des de fa un any. Respecte d'aquest darrer assumpte, la proposta d'acord que es tractarà el proper dimarts serà que en el termini màxim d'un mes es constitueixi i comenci a treballar en aquesta reforma una comissió d'experts, tal i com havia sol·licitat el Govern de les Illes Balears.

A la reunió amb altres representants de governs autonòmics i encapçalada per la vicepresidenta del govern de l’Estat i ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, i pel ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, s'han tractat distintes propostes d'acord de cara a la VI Conferència de Presidents, a partir dels treballs que s'ha vingut fent en aquest comitè preparatori. Les comunitats autònomes encara tindran temps fins aquest divendres per fer-hi aportacions.

La consellera de Presidència ha reclamat ja avui mateix que s'incloguin acords amb més repercussió social. Així, ha exposat la necessitat d'acord sobre recuperar l'aplicació efectiva de la Llei de dependència, millorant el finançament de les prestacions per part de l'Estat, la recuperació del principi d'universalitat en l'accés al sistema sanitari públic que deixà en suspens el Reial Decret Llei 16/2012, i la millora de la cobertura de les prestacions per desocupació i de les polítiques actives d'ocupació, entre d'altres assumptes.

Respecte de la proposta per a la reforma del sistema de finançament, la comissió que començarà a treballar estarà integrada, tal i com reclamava la iniciativa de Balears, pels experts que es proposin per part de l'Estat i un per cada autonomia. La consellera Pilar Costa també ha proposat avui que s'integri dins aquesta comissió un representant de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef). La reclamació del Govern de les Illes Balears és que el proper dimarts es fixi un calendari que permeti disposar d'un nou sistema de finançament autonòmic aprovat dins del 2017, i que tingui efectes en l'exercici.

A més d'això, la titular de Presidència ha exposat davant el comitè la necessitat d'abordar la modificació de la Llei d'estabilitat pressupostària per eliminar les actuals limitacions dels ajuntaments i les corporacions locals per destinar els seus superàvits a inversions. Sobre aquesta qüestió, la vicepresidenta del govern de l'Estat, Soraya Sáenz de Santamaría, ha manifestat que es tractarà en una comissió específica en la qual hi participarà la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Finalment, d'acord amb altres comunitats autònomes i el mateix govern de l'Estat, s'ha coincidit en la necessitat de posar les bases per a una oferta d'ocupació pública per a l'any 2017, que passi per eliminar la limitació de la taxa de reposició en sectors prioritaris com salut, educació i serveis socials, perquè les autonomies puguin enfortir l'estabilitat de les seves dotacions de personal amb la convocatòria d'oposicions per a treballadors interins.