torna

Detall de la notícia

Imatge 2777847

Les Illes Balears han deixat de rebre 34 milions d'euros per dependència en els darrers quatre anys

La Conselleria de Serveis Socials reivindica a Madrid el retorn al model de finançament anterior a les retallades de l’any 2012 Lidera un front comú amb València, Catalunya i Andalusia que reclama un finançament compartit que no recaigui sobre les comunitats autònomes

La Conselleria de Serveis Socials i Cooperació ha fet càlculs del que s’ha deixat d’ingressar d’ençà les retallades imposades pel Govern central l’any 2012 en matèria de dependència. Tenint en compte que, amb el model de finançament de la Llei de dependència anterior a l’any 2012, les Illes Balears rebien 4,5 milions d’euros, la Conselleria apunta que en els darrers quatre anys s’han deixat d’ingressar 34 milions d’euros per aquest concepte. Es tracta de 34 milions que l’Estat ha deixat de pagar, cosa que ha obligat la Comunitat Autònoma a sostenir el pes del sistema d’atenció a la dependència. A més d’aquests milions que s’han deixat de rebre, l’Estat també ha reduït l’aportació per cada beneficiari per raó de dependència a les Illes Balears. Això vol dir que, de cada prestació de dependència, que té un cost de 2.000 euros per persona, el Govern central només paga 177 euros.
 
Amb aquestes xifres, la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació ha reivindicat avui a Madrid, a la reunió de directors generals de dependència amb l’Imserso, que es retorni al model de finançament anterior a les retallades imposades pel Govern central l’any 2012. Això suposaria tornar a un sistema de finançament compartit, amb el qual cada comunitat autònoma rebria una quantitat per costejar l’estructura necessària per aplicar la Llei de dependència, que, a les Illes Balears, fins a l’any 2012, era de 4,5 milions d’euros.
 
Un altre dels punts de l’ordre del dia, inclòs a petició de la Conselleria de Serveis Socials, ha estat reclamar al Govern central l’elaboració i l’aplicació d’un pla d’infraestructures en matèria de dependència. La mancança històrica de places a les Illes Balears per la falta d’inversió en construcció de residències i centres de dia ha fet que sigui necessari créixer en noves infraestructures. Per això, es reclama a l’Estat que compensi aquesta falta d’inversió i ajudi les comunitats autònomes a continuar construint noves residències i centres de dia per a persones dependents.
 
D’aquesta manera, des de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, s’ha reclamat a Madrid que, com a mínim, es retorni al model de finançament anterior a l’any 2012 i que s’augmenti l’aportació que fa el Govern a les comunitats autònomes per cada persona que rep una prestació de dependència. L’acceptació d’aquestes reclamacions permetrien a comunitats autònomes com les Illes Balears mantenir una estructura òptima per desplegar la Llei de dependència. D’altra banda, la Conselleria no descarta reclamar a Madrid part dels 34 milions d’euros que ha deixat de rebre d’ençà l’any 2012.