torna

Detall de la notícia

Imatge 2766990

La Fundació Handisport agraeix l'aposta ferma de l'ATB pel foment del turisme accesible

Pere Muñoz, gerent de l'Agència de Turisme de les Illes Balears juntament amb José Hila, batle de Palma, van presentar ahir el II Fòrum de Turisme Accessible "Les Illes Balears: destinació per a tothom". Hi van assistir també Alfonso Meaurio, Director General de Turisme i Comerç de l'Ajuntament de Palma, Rafa Winckelmann, CEO i Fundador d'Handisport Mallorca i Soledad Seisdedos, Directora d'Aenor a les Illes Balears.

En el fòrum van participar professionals del sector turístic i públic en general, que van poder conèixer de primera mà les experiències viscudes per tres dels bloggers més influents en l'àmbit del turisme accessible: Miguel Nonay (Espanya), Martyn Sibley (Regne Unit) i Ricardo Shimosakai (Brasil), així com les accions que s'estan portant a terme a les Illes Balears i els projectes prevists per avançar cap a una destinació per a tothom.

Pere Muñoz va ressaltar la importància que "tots els agents implicats ens movem en la mateixa línia per aconseguir ser una destinació accessible. Sempre que pensem en accessibilitat, pensem en infraestructures però les persones han d'estar formades, aquesta formació era necessària i havia d'existir." Per la seva part, Rafa Winckelmann de Handisport va destacar que "gràcies a l'Agència de Turisme avui podem parlar d'unes Illes Balears per a tothom, per la seva aposta ferma per l'accessibilitat com un dret en el turisme".

El fòrum culmina el Cicle de Jornades de Turisme Accessible organitzat per l'Agència de Turisme amb el suport de Handisport per sensibilitzar el sector i explicar als agents de l'oferta turística i a les diferents administracions públiques com poden adquirir les habilitats necessàries per identificar les necessitats dels clients amb diversitat funcional i / o qualsevol tipus de discapacitat, a més d'aprofundir en la normativa actual, la gestió de la destinació, les eines de comunicació específiques i el disseny del producte turístic accessible.

Les jornades, en les que han participat 219 persones en nou sessions, s'han dirigit als sectors d'establiments hotelers, inspectors de turisme, gestors municipals, oficines d'informació turística, empreses de recursos culturals, a part de tres jornades generals obertes a tothom. L'any que ve es faran sis jornades més d'aquest cicle que es dirigiran als sectors de les agències de viatge i operadors turístics, transports, oci nocturn, atraccions i restauració. Es faran, a més, dues jornades per al sector turístic i empresarial a Menorca i a Eivissa.

Sovint l'ausència de serveis personalitzats adaptats a les necessitats específiques de clients amb discapacitat o gent gran limita el seu accés al turisme. Per complementar la manca de formació en aquest àmbit, des de l'ATB es va iniciar a l'octubre el projecte europeu Newscat (Noves capacitats per al turisme accessible personalitzat/New Skills for Customized Accessible Tourism). L'objectiu de Newscat és proporcionar eines i metodologies per a millorar les habilitats i competències dels guies turístics i altres professionals del sector turístic per fer front a les noves demandes i necessitats dels clients amb necessitats especials. Aquest projecte està cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, compta amb vuit socis i està liderat pel soci balear Fundació Emplea.