torna

Detall de la notícia

Imatge 2763366

Com són les varietats antigues de cirerer?

El cirerer de Mallorca és un cultiu de llarga de tradició a Mallorca; l’Arxiduc Lluis Salvador (1871) ja deixà constància que els nostres avantpassats el cultivaven: “Se’n coneixen moltes varietats: les més comunes són les anomenades Camoses, del Capellà, de Serró, d’en Costa, d’en Moretí, d’en Tenalles, de Gra i de Serronet [...]. Les tres primeres, juntament amb les de Gra, són les més preuades. Les Camoses són les primeres que maduren, al maig, i les altres van fent-ho successivament fins al mes d’agost” (Suau, 2016). Actualment, a Mallorca, el cultiu de cirerer ocupa una extensió d’unes 10 ha en producció, i es comercialitzen unes 20 tones de cireres (SEMILLA) anualment.

L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera ha volgut conèixer i promoure les varietats antigues de cirerer que es cultivaven a Mallorca, i per això ha recorregut a la finca de Can Montserrat (Estellencs), on la família d’en Toni Calafell recupera diferents varietats antigues de cirerer des de fa anys. 

Amb el projecte començat enguany s’han fet la descripció morfològica, agronòmica i genètica de més de 20 varietats antigues de cirerer, fet que ha permès identificar les sinonímies entre les nomenclatures prospectades i completar la descripció de les varietats: arbres, fulla i fruit. Actualment es treballa en la descripció fisicoquímica del fruit i en l’ampliació del nombre de varietats descrites. 

Paral·lelament, s’ha completat la informació de les varietats amb una recerca històrica, documental i bibliogràfica de les varietats antigues de cirerer.

Aquesta actuació s’ha dut a terme amb la participació de diferents entitats, tant per a la descripció agronòmica i morfològica (Fidelis Factoo, Marco Staller), la identificació genètica (CITA d’Aragó) i la recerca documental històrica (Tomàs Suau).

En l’enllaç següent trobareu les fitxes descriptives de les varietats tradicionals de cirerer: http://www.caib.es/sites/M65/ca/cirerer/