torna

Detall de la notícia

Imatge 2726895

El Govern celebra una sessió informativa sobre la futura Llei de consultes a Menorca i recull les peticions dels ajuntaments

La consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, el director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo, i la consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, han participat a la sessió informativa que ha duit a terme la Direcció General de Participació i Transparència sobre la futura Llei de Consultes i processos participatius, la qual compta amb la col·laboració del professor associat de Dret Constitucional de la UIB, Sebastià Rubí. A la trobada hi han assistit representants de tots els ajuntaments de l'illa.

És la tercera sessió informativa que organitza la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, després d'haver celebrat la primera trobada a Mallorca i la segona a Eivissa, on també hi va participar el Consell de Formentera.

En l'inici de la sessió informativa, la consellera Ruth Mateu ha donat la benvinguda als batles, batlesses, regidors i regidores presents, així com tècnics, dient que "el govern obert és el nou paradigma cap al qual han d'evolucionar les democràcies representatives, un camí necessari per superar els principals problemes amb què avui dia ens trobam: la desconfiança i la desafecció de la ciutadania vers les institucions públiques, l'abstenció, la devaluació de la política i, en general, la distància cada vegada més gran entre la ciutadania i els seus representants".

Mateu ha afegit que "el govern obert és i ha de ser la nostra resposta a les exigències de canvi que ens demana la ciutadania".

L'objectiu d'aquestes sessions informatives amb els representants de les institucions locals és informar de l'inici d'elaboració per part del Govern de les Illes Balears, i més concretament de la Direcció General de Participació i Transparència de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, de la futura Llei de consultes i processos participatius, la qual "ha de ser l'eina bàsica per garantir una participació ciutadana de qualitat", segons ha dit Mateu. "Volem que aquesta llei sigui d'utilitat per tots els nivells de l'administració, des de l'autonòmic, insular i local", ha apuntat la consellera.

Amb aquests contactes, la Conselleria vol recollir què en pensen els municipis de la participació ciutadana i pretén copsar i consensuar què s'ha de preveure a la llei "perquè sigui el més integrat possible a l'àmbit local", a més de conèixer les experiències de cada un dels municipis en processos participatius.

En la sessió d'avui, després de les paraules de Ruth Mateu i de les de Miquel Gallardo reivindicant el paper d'una democràcia participativa, el torn de paraula ha estat per l'advocat i professor de Dret Constitucional associat a la Universitat de les Illes Balears, Sebastià Rubí, que ha dirigit als representants d'ajuntaments assistents una explicació sobre el marc normatiu en consultes i processos participatius a l'Estat espanyol.

Mateu ha recordat que "les possibilitats reals de participació es redueixen a sistemes de representació i delegació en les decisions per part dels representants integrats a les institucions públiques", i ha demanat "la incorporació activa de la ciutadania al sistema polític" mitjançant la incorporació tant de persones com per xarxes socials a les decisions públiques per tal que la participació sigui "un instrument de mobilització ciutadana i una oportunitat per contrarestar la crisi social i de legitimitat de la democràcia representativa que estam vivint".

La sessió s'ha tancat amb les intervencions dels representants municipals de Menorca que han volgut intervenir per explicar les seves experiències.

Notícia publicada: 28/10/2016