Logo del Govern de les Illes Balears

Detall de la notícia

L'entitat finlandesa Omnia visita Mallorca per col·laborar en l'intercanvi d'estudiants d'FP en pràctiques mitjançant el programa Erasmus+

L'entitat finlandesa Omnia visita Mallorca per col·laborar en l'intercanvi d'estudiants d'FP en pràctiques mitjançant el programa Erasmus+

Darrera actualització: Wed Oct 05 13:18:16 CEST 2016

Dos responsables del Departament de Projectes Internacionals d’Omnia (Finlàndia) es varen reunir els passats 27 i 28 de setembre de 2016 amb membres de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat per concretar aspectes relacionats amb la col·laboració que mantenen ambdós organismes per a l’intercanvi d’estudiants d’FP en pràctiques dins el marc dels projectes de mobilitat Erasmus+. Omnia és l’entitat responsable de la política educativa de la regió finlandesa d’Espoo en matèria de formació professional. Compta amb un centre d’FP amb diferents seus repartides per la regió, en el qual estan matriculats més de 10.000 alumnes.

Els representants d’Omnia, durant els dos dies que va durar la seva visita a Mallorca, també varen visitar l’IES Josep Sureda i Blanes de Palma i l’IES Felanitx, a més de 3 empreses on els alumnes finlandesos podran realitzar les seves pràctiques en el marc del programa Erasmus+. Al llarg d’aquestes visites es varen mantenir reunions conjuntes amb els tècnics de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, els professors dels centres educatius i el personal de les empreses per determinar el contingut de les pràctiques formatives a ambdós països i aspectes pràctics relacionats amb la mobilitat: la gestió del viatge, l’allotjament, les assegurances, la preparació cultural i lingüística, etc.

La Direcció General de Formació Professional i Formació Professional va començar a mantenir contactes amb Omnia el desembre de 2015 amb motiu de l’activitat de cooperació transnacional organitzada pel Jyväskylä Educational Consortium (Finlàndia), activitat subvencionada pel Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE). El SEPIE és l’Agència Nacional que gestiona el programa Erasmus+ a l’Estat espanyol.

Gràcies a la col·laboració entre Omnia i la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat, els centres participants en el projecte Erasmus+ EuroFP Balears II podran enviar els seus alumnes a realitzar la meitat del mòdul de Formació en centres de treball (FCT) a empreses finlandeses. Aquesta col·laboració s’afegeix a les altres dues que l’esmentada direcció general manté amb altres autoritats educatives finlandeses en matèria de formació professional.

Projecte Erasmus+ EuroFP Balears II

Un dels objectius de la Conselleria d’Educació i Universitat és promoure els projectes de mobilitat europea, així com el coneixement de llengües estrangeres, tant entre l’alumnat com entre el professorat de les Illes Balears. Pel que fa a l’àmbit de la formació professional, els projectes de mobilitat europea contribueixen a aproximar la dimensió i la realitat europea en els seus àmbits educatiu i productiu als ensenyaments de formació professional.

Amb la finalitat de dur a terme aquesta política educativa de promoció dels projectes europeus, que compta amb un important suport i una gran demanda entre els centres educatius que imparteixen cicles formatius de grau mitjà, la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat va presentar a la convocatòria Erasmus+ de 2016 el projecte EuroFP Balears II, en el qual hi varen decidir participar 31 centres educatius de les Illes Balears. Aquest projecte sol·licitava fons europeus perquè, per una banda, l’alumnat pogués realitzar la meitat del mòdul de Formació en centres de treball (FCT) a empreses de països de la Unió Europea i, per l’altra, el professorat pogués realitzar estades d’observació en centres d’FP d’altres països de la Unió Europea.

Aquest projecte va resultar seleccionat i, per aquest motiu, la Conselleria d’Educació i Universitat ha obtingut 194.616,00 € de fons europeus Erasmus+, una quantitat que permetrà oferir als 31 centres adscrits al projecte un total 70 beques de mobilitat per a alumnes de 37 dies de durada; 12 ajudes per al desplaçament de professors acompanyants de 7 dies de durada, i 45 beques de mobilitat per a professors de 5 dies de durada. El període d’execució d’aquest projecte va de l'1 de setembre de 2016 al 31 d’agost de 2018.

Projecte EuroFP Balears

El projecte EuroFP Balears II suposa una continuació del projecte EuroFP Balears de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat. Amb un pressupost de 222.825,00 € de fons europeus Erasmus+, aquest projecte va permetre la Conselleria d’Educació i Universitat concedir, durant el curs 2015-2016, 60 beques de mobilitat a alumnes i 37 beques de mobilitat a professors de 30 centres educatius. A més, durant el curs 2017-2018, 8 alumnes més de cicles formatius de grau mitjà es beneficiaran de les ajudes d’aquest projecte durant el primer i segon trimestre del curs.

Erasmus+

Erasmus+ és un programa de la Unió Europea en l’àmbit de l’educació, la formació, la joventut i l’esport que abasta el període 2014-2020. Es tracta d’un programa únic que té com a objectiu impulsar les perspectives laborals i el desenvolupament personal dels joves, a més d'ajudar als nostres sistemes d'educació, formació i joventut a proporcionar un ensenyament i un aprenentatge que permetin dotar les persones de les capacitats necessàries per al mercat laboral i la societat actual i futura.

En l’àmbit de la formació professional, Erasmus+ té com a prioritat millorar les possibilitats d'ocupació i les habilitats personals de l'alumnat, del professorat i del personal que imparteix ensenyaments de formació professional reglada, formació contínua o formació per a l'ocupació, mitjançant mobilitats i projectes de cooperació entre institucions. D’aquesta manera, es potencia l'ocupabilitat i la competitivitat de l'economia europea.

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears