torna

Detall de la notícia

Imatge 2614935

Les residències de comissaris del circuit d'arts visuals TalentiIB comencen el maig

Les tres residències de comissaris tindran lloc a partir del mes de maig. Els equipaments que les acullen són el Museu d’art contemporani d’Eivissa i la Casa de Cultura Can Gelabert, a Binissalem, Mallorca.


El MACE programa dues residències que tenen per objecte la realització de dos projectes d’investigació vinculats al patrimoni artístic d’Eivissa. La comissària, crítica d’art i docent Rosa Queralt aprofitarà la residencia per començar el procés de recerca entorn a l’aportació artística i patrimonial del galerista Carl van der Voort durant els anys que aquest residí a Eivissa, de cara a una posterior publicació del Museu d’Art Contemporani de la ciutat. D’origen nord-americà, Carl van der Voort va arribar a l’illa en la dècada del anys cinquanta del segle XX, on el 1965 fundà la seva galeria homònima a Dalt Vila, que durant vint-i-dos anys va ser un nom de referència com a espai difusor de l’art contemporani més avantguardista del país. El 1987, obligat a retornar als EUA per problemes de salut, Van der Voort va fer una important donació del fons de la seva col·lecció al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa.

Per un altre costat, el comissari i crític d’art Fernando Gómez de la Cuesta es proposa elaborar un "arxiu de creadors" de la col·lecció d’obres que acull el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa. L’objectiu és dotar al museu i els seus usuaris d’una plataforma de difusió i consulta d’un dels fons d’art contemporani més importants de les Illes Balears. La residencia servirà al comissari per iniciar la primera fase d’investigació, consistent en tasques de recerca, recopilació i recensió documental per a les entrevistes -enregistrades en vídeo- als primers 18 artistes (entre ells, Antonio Ruiz, Erwin Bechthold, Rafael Tur Costa, Gilbert Herreyns, Erro, etc.) que formaran part de l’arxiu. En una fase posterior es preveu ampliar el projecte a altres creadors i crear una plataforma en línia per a la consulta dels materials.

La tercera residencia tindrà lloc a la Casa de Cultura de Can Gelabert, amb una estada de prospecció de Colien Langerwerf, coordinadora de projectes de la fundació WEP, radicada a Groningen, Països Baixos. La fundació, que compta amb dotze tallers d’artistes i un espai d’exposició, ofereix estades a artistes nacionals i internacionals. El programa d’activitats de la coordinadora inclou visites a tallers d’artistes, la mostra Incart i una selecció d’equipaments expositius de Mallorca.

El circuit d’Arts visuals TalentIB (www.iebalearics.org/talentib) ofereix als equipaments culturals de les Illes Balears la possibilitat d‘organitzar residències d’artistes i de comissaris. Alguns dels equipaments que s’han adherit al circuit són els Tallers d’obra gràfica de la Fundació Pilar i Joan Miró, el palau Can Saura a Ciutadella o el Museu de Menorca.