torna

Detall de la notícia

Imatge 2483202

SFM readmet deu treballadors acomiadats, per millorar el servei de tren

Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), dependent de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, ha reincorporat un total de deu treballadors que varen ser acomiadats durant la legislatura passada a conseqüència de la política de retallades en els serveis públics del Govern del PP.

Amb la readmissió dels treballadors es trenca la línia seguida per l’anterior executiu i s’obre una nova etapa que cerca, d’una banda, millorar el servei públic de transport per tren, i, de l’altra, donar una solució a persones afectades per acomiadaments que la justícia ha resolt que eren contraris a la llei i que, en lloc del suposat estalvi del qual va fer publicitat el Govern de José Ramón Bauzá, han provocat més despeses econòmiques a SFM i patiment a les persones afectades.

En una vista celebrada la setmana passada davant el jutge, deu treballadors d’un total de dotze que havien interposat una demanda conjunta contra SFM pel seu acomiadament —i que havien guanyat— optaren per la reincorporació al seu lloc de treball que els oferia la direcció actual.

Davant la sentència que declarava la nul·litat de l’amortització de les places acordada durant la legislatura anterior, l’anterior gerència de SFM va al·legar que l’empresa no necessitava els treballadors i se’ls oferí la indemnització per acomiadament improcedent i els salaris de tramitació.

La realitat, no obstant això, és una altra i les queixes dels usuaris pel funcionament del servei apunten justament el contrari: que el servei necessita millores. Per això, la gerència actual d’SFM, d’acord amb els informes del Departament d’Explotació, ha considerat que sí són necessaris aquests treballadors per donar un servei millor als usuaris del tren.

De fet, una part dels treballadors s’incorporaran al servei de taquilles de l’Estació Intermodal de Palma, de manera que podran estar obertes des de les 5.45 del matí fins a les 22.00 hores per atendre els passatgers que vulguin comprar el bitllet a la finestreta de la taquilla i no a les màquines expenedores. Fins ara, durant unes quantes hores, les taquilles estaven tancades i no han estat poques les queixes rebudes per aquest motiu per part d’usuaris als quals no era còmode o possible emprar les màquines.

Altres treballadors cobriran llocs de treball a l’estació de Marratxí, fet que permetrà guanyar agilitat en la regulació de la circulació, i uns altres tornen al seu lloc com a personal d’intervenció, cosa que es traduirà en el fet que es pugui disposar de més persones per atendre els viatgers i dur a terme actuacions per tal de reduir el frau.

A més de millorar el servei i retornar a aquestes persones el lloc de treball que les fou tret il·legalment i injustament, la readmissió dels treballadors suposa un estalvi econòmic per a SFM enfront de les indemnitzacions que, en compliment de les resolucions judicials, havien originat els acomiadaments ordenats pels gestors anteriors.

De fet, el volum dels salaris de tramitació i de les indemnitzacions hauria pogut ser de prop de 3,8 milions d’euros, xifra que ara es veurà reduïda amb les reincorporacions. Als treballadors acomiadats i que ara es reincorporen just se’ls pagaran els salaris corresponents al temps que no han fet feina o la diferència de sou en el cas que hagin tingut una ocupació durant aquest temps amb un salari inferior. Aquestes quantitats es determinaran en execució de sentència. Tampoc no tindran indemnització els dos treballadors que no han acceptat la reincorporació. L’estalvi per a SFM, com que no ha de pagar les indemnitzacions per acomiadament improcedent, serà superior a 344.000 euros.

Malauradament, en alguns casos, la decisió dels gestors anteriors d’acomiadar i llavors pagar indemnitzacions quan la justícia ha tombat les seves decisions ja ha esdevingut ferma i no s’ha pogut plantejar la reincorporació. Els acomiadats foren un total de 24.