torna

Detall de la notícia

Imatge 2273583

Isabel Llinàs i Martí Sansaloni han inaugurat les IV Jornades de salut mental i dona

La directora de l’Institut Balear de la Dona (IBD), Isabel Llinàs, i el conseller de Salut del Govern de les Illes Balears, Martí Sansaloni, han presentat les IV Jornades de salut mental i dona, amb l’objectiu de dur a terme accions formatives acreditades i gratuïtes per a professionals de distints col·lectius, com ara el sanitari, el docent, el del treball social o el de l’associacionisme en l’àmbit de la salut, que fan feina directament amb les dones i les seves problemàtiques psicosocials.

També han assistit a l’acte, el president de la Societat Científica Mèdica de les Balears (CIMEBAL), el Dr. Isidro Torres, i el vicepresident d’aquesta societat i coordinador de les Jornades, el Dr. Miguel Lázaro.

Segons ha explicat Llinàs, “dins el marc d’aquestes jornades, professionals de l’àmbit sociosanitari de reconegut prestigi analitzaran tots els factors que condicionen la salut mental de la dona i ens donaran pautes d’actuació davant situacions com, per exemple, la violència de gènere, els trastorns alimentaris, el dol, el desig, el mobbing i el bulling, les addiccions tecnològiques, la drogoaddicció, embarassos a l’adolescència, conflictes de parella, com enfrontar-se a l’Alzheimer o a malalties mentals greus, càncer, entre d’altres”, ha dit la directora de l’IBD.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha destacat que les jornades aprofitaran “per abordar la problemàtica de la salut mental des d’un vessant de gènere, perquè homes i dones no pateixen els mateixos problemes i no responen de la mateixa manera davant una situació de conflicte o violència ni tampoc davant determinats tractaments o simptomatologies”.

Sansaloni ha recalcat com “les aportacions i experiència dels professionals que participen a les jornades, crearan un marc de reflexió i presa de consciència d’una gran quantitat de processos i situacions que generen violència, afecten la salut mental i provoquen conseqüències greus per a la dona”, ha dit el conseller.

La jornada s’ha iniciat amb una taula rodona sobre “La violència de gènere” i diverses ponències com ara “Naixem agressius i ens tornem violents?” a càrrec del psicoanalista, José García; “És necessari tractar els maltractadors?” amb el psicòleg clínic, Fernando Rivera, i “La violència de gènere. Repercussions en els àmbits individual, familiar i social”, a càrrec de la psicòloga clínica, Alejandra Carmona.

A la segona part de la jornada s’han exposat “Els factors implicats en el manteniment del vincle entre el maltractador i la víctima”, amb la doctora experta en psiquiatria, Miquela Mas, el “Protocol de detecció de violència de gènere en atenció primària” a càrrec del Dr. Alfonso Ramón, i les “Estratègies institucionals de l’Institut Balear de la Dona en la violència de gènere”, amb la coordinadora del servei d’assistència psicològica a dones víctimes de violència del IBD, Marta Santandreu.

La jornada ha disposat de dos espais interactius en els quals els participants han pogut exposar i intercanviar dubtes i experiències.

Les Jornades tindran lloc a Mallorca cada dimecres, entre el 25 de febrer i el 25 de març, a l’Hospital Son Llàtzer de Palma, el 20 de març al Consell Insular d’Eivissa i el 27 de març al Consell Insular de Menorca.