torna

Detall de la notícia

Imatge 2940024

Primer Consell de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears (Consell LGTBI)

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha presidit aquest dilluns al Consolat de Mar l’acte de constitució del Consell de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i lntersexuals de les llles Balears (Consell LGTBI). La creació d’aquest òrgan respon a l’aprovació de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets d’aquest col·lectiu i per eradicar la LGTBI fòbia, de la qual la setmana passada es va complir un any de l’aprovació per part del Parlament de les Illes Balears.
El Consell LGTBI està integrat, entre d’altres, per representants del Govern de les Illes Balears, dels Consells Insulars, dels Ajuntaments, de grups polítics parlamentaris, d’agents econòmics i socials, i de diverses entitats cíviques. Esdevindrà un espai de participació ciutadana superior en matèria de drets i deures de les persones LGTBI i serà l’òrgan consultiu de les administracions balears que incideixen en aquest àmbit.
Durant l’acte de constitució, en el qual també han estat presents la consellera de Presidència, Pilar Costa, i la directora general de Coordinació, Rosario Sánchez, s’ha explicat als membres del Consell LGTBI el Pla estratègic de coordinació i atenció a la diversitat sexual i de gènere 2017-2019 elaborat pel Govern. Aquesta planificació estratègica ha de servir per coordinar i impulsar de manera transversal i integral les polítiques de les administracions en aquest àmbit.
Armengol ha destacat que el Consell serà un òrgan de “debat i participació” i ha reconegut la tasca de les entitats que des de fa temps han lluitat amb una “actitud valenta, de compromís, per la igualtat d’oportunitats entre ciutadans i ciutadanes”. Per altra banda, ha destacat que el Pla aprovat comptarà amb un pressupost d’1 milió d’euros en tres anys. “Quan els plans van acompanyats de pressupost, podem dir que seran efectius”, ha indicat la presidenta. Per la seva banda, el president de Ben Amics, Jan Gómez, ha destacat la importància que aquest Consell LGTBI tengui en compte i doni rellevància a les entitats que coneixen de primera mà les necessitats del col·lectiu.
El Pla contempla 5 eixos, centrats en l’atenció integral al col·lectiu, la difusió dels seus drets emparats per la Llei, la formació dels professionals que els han d’atendre i la sensibilització de la ciutadania en general cap a la diversitat sexual i de gènere. A partir d’aquesta estratègia, entre les funcions del Consell LGTBI hi haurà l’elaboració d’informes i propostes de millora de l’actuació de les administracions públiques en els sectors d’intervenció prevists a la Llei, i fer recomanacions i propostes sobre la política i les actuacions a favor dels drets de les persones LGTBI de les Illes Balears. Així mateix, ha de promoure estudis i iniciatives sobre actuacions i projectes relacionats amb les polítiques LGTBI.