Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-09-13, 13:40:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

El Govern reconverteix amarraments dels ports públics per afavorir l’accés als residents i preveu reduir llista d’espera un 80%  

“Aquesta actuació respon a peticions històriques dels amarristes  i suposa complir amb la llei de ports, que exigeix que el 75% d’amarraments siguin de base”, ha destacat el conseller Marc Pons  

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha donat a conèxier avui el pla de reordenació dels ports que són de gestió directa de Ports IB i la revisió de les llistes d’espera per accedir a amarraments. El pla, que ja està en avançat estat d’execució es tradueix en l’increment dels amarraments de base –els que ocupen majoritàriament residents- en un 308%, reconvertint 2.011 unitats que eren fins ara de trànsit en amarraments de base.  Aquesta reordenació dels ports es fa paral·lelament a un procés de revisió de les llistes d’espera que ja s’ha reduït en 2017 en 1.877 demandants (de 6.390 a 4.513)  i es calcula que en 2019 (en estar completat el procés) es pugui situar per davall de les mil persones. La reducció haurà estat d’envoltant un 80%.

Aquesta reordenació del ports “respon a una demanda històrica, a peticions de fa més de deu anys dels residents que veien com no podien accedir a amarraments, perquè la majoria eren de trànsit. Hem abordat aquesta reordenació optimitzant els recursos actuals dels ports, sense ampliar, pensant en els residents”, ha destacat el conseller.

El conseller  -que ha estat acompanyat del president de la Federació d’associacions d’amarristes de les Illes Balears, Berdardí Alba; del director general de Ports i Aeroports, Xavier Ramis, i del gerent de Ports IB, Pedro Puigdengoles-, ha emmarcat aquesta actuació com una de les principals línies de gestió de les instal·lacions portuàries que, des de l’ inici de la legislatura, ha dut a terme la Conselleria de Territori Energia i Mobilitat.

En aquest sentit, el conseller ha recordat també, com altres línies estratègiques, l’increment de la inversió en els ports de les Illes - amb projectes als ports (alguns ja executats i altres en distintes fases) per valor de 34 milions d’euros front els 1,5 de la passada legislatura- i, també, la revisió dels canons que paguen els ports de gestió indirecta: “De 99.000 euros anuals pels canons hem passat a 10 milions al any”, ha afirmat el conseller.
 
De fet –i així ho han recordat el conseller i el director general de Ports- la pròpia Llei de Ports de 2005 és la que fixa que el 75% d’amarraments de cada port han de ser en base i just el 25% en trànsit. Tot i axí, la situació que hi havia fins ara no s’ ajustava a aquest mandat  i, per això, el procés de reordenació que s’està realitzant permetrà corregir-la.
Ja s’ha realitzat la reordenació de la majoria dels ports i s’estan duent a terme ara les darreres: la de Fornells, Cala Bona, Cala Rajada i Portocolom.
“És un procés que suposa el compliment de la llei de ports i l’aplicació efectiva de les garanties de transparència i igualtat d’oportunitats en l’accés als amarraments”, ha destacat el conseller.
 
“Per això, garantir que els nostres ports són els llocs que donen cobertura als residents, a aquelles persones que volen o necessiten tenir la seva barca al port del seu poble front els amarraments en trànsit -que també hi ha de ser però en un número proporcionat- és l’objectiu que hem volgut assolir, atenent a una demanada històrica”, ha conclòs el conseller.
 
El president de la Federació d’associacions d’ amarristes, Bernardí Alba, ha assegurat que l’única possibilitat que tenen molts de residents de fer-se a la mar és si tenen un lloc als ports públics de gestió directa (22) perquè econòmicament no poden accedir als altres. En aquesta línia ha afegit que era molt important el procés que s’està realitzant.
 
 

Imatges adjuntes

  • Imatges de la roda de premsa.

    Imatges de la roda de premsa.
  • El conseller Marc Pons parlant amb el president de la Federació d' associacions d'amarristes de les Illes Balears, Bernardí Alba.

    El conseller Marc Pons parlant amb el president de la Federació d' associacions d'amarristes de les Illes Balears, Bernardí Alba.

Documents adjunts

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears