Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-08-23, 16:12:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Els serveis jurídics confirmen que la neteja del torrent de Pareis és competència municipal  

\ La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca remetrà una proposta formal de col·laboració a l’Ajuntament d’Escorca
\ L’Ibanat col·loca cartells informatius a quatre punts claus de la zona de sa Calobra amb l’objectiu de conscienciar-ne els visitants


Els Serveis Jurídics de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca han elaborat un informe en el qual es constata que la competència de la recollida de residus sòlids urbans a l’olla del torrent de Pareis és de l’Ajuntament d’Escorca. Així li ha transmès el conseller Vicenç Vidal al batle de la localitat, Antoni Solivellas, en una reunió mantinguda, avui, a la seu de la Conselleria, en la qual han estat presents els directors generals d’Espais Naturals i Biodiversitat i d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus i la secretària general de l’Ibanat.
 
Amb les dades oficials a la mà, la Conselleria ha demostrat al batle que gràcies a la retirada dels contenidors de les àrees recreatives i el servei d’informadors disposat per mitjà d’Ecoembes, el poble ha deixat de gestionar i pagar 26 tones de residus, només entre gener i juny d’enguany, en comparació amb 2015. D’aquestes, 11 les ha gestionat l’Institut Balear de la Natura (Ibanat), que es va declarar gestor de residus a la localitat, i la resta ha sortit del poble de mans dels visitants de les àrees recreatives que s’enduen els fems a casa.
 
La Conselleria ha sol·licitat a Solivellas que exerceixi les seves competències per no haver d’arribar a l’extrem d’obrir diversos expedients sancionadors al municipi, que poden representar sancions elevades, i li ha demanat que no utilitzi el torrent de Pareis per fer oposició a la gestió de les àrees recreatives. De fet, la retirada dels contenidors d’aquests espais ha estat efectiu a totes les illes i que només hi ha hagut problemes amb l’Ajuntament d’Escorca.
 
El conseller Vidal ha obert la porta a cercar alternatives per col·laborar amb l’Ajuntament d’Escorca, sempre en l’àmbit de les seves competències, ja que Solivellas ha llançat propostes que no les respecten. Per això s’ha compromès a fer arribar al consistori una proposta formal en unes setmanes.
La Conselleria també ha intentat aclarir la pujada de tarifes injustificada que l’Ajuntament ha aplicat a l’Ibanat per la gestió dels fems a les zones d’acampada, les àrees recreatives i els refugis que gestiona. També li ha assegurat que no s’entén que un hotel pagui 2.500 euros de taxa de fems al municipi i un refugi en pagui 8.500, mentre que, pel mateix concepte, l’Ibanat abona 1.573 euros pels tres refugis que gestiona a Artà. D’altra banda, la taxa municipal de fems que l’Ajuntament d’Escorca reclama a l’Ibanat ha passat de 8.122 euros el 2005 a 61.800 el 2016.
 
Per evitar la degradació del monument natural del torrent de Pareis, la Conselleria hi ha recollit els fems una vegada, de manera subsidiària, per l’incompliment de les competències municipals. Aquesta setmana l’Ibanat també ha instal·lat quatre cartells informatius en punts clau de la zona en els quals es fa una crida a respectar la natura sota el lema “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”, i ha contractat dos informadors per al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.
 
D’altra banda, l’Ibanat manté cada cap de setmana dues persones al matí i dues l’horabaixa a les zones d’acampada i a les àrees recreatives, a les quals se n’afegiran quatre més l’hivern vinent.
 

Imatges adjuntes

  • Reunió del conseller Vidal amb el batle del municipi d'Escorca, Antoni Solivellas Estrany ;  Mariano Socies, cap del Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca; Sebastià Sansó, director general de Residus; Miquel Mir, director general d'Espais Naturals i Biodiversitat; Aina Bernad, secretària general d'IBANAT

    Reunió del conseller Vidal amb el batle del municipi d'Escorca, Antoni Solivellas Estrany ;  Mariano Socies, cap del Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca; Sebastià Sansó, director general de Residus; Miquel Mir, director general d'Espais Naturals i Biodiversitat; Aina Bernad, secretària general d'IBANAT
  •  l’Ibanat també ha instal·lat quatre cartells informatius en punts clau de la zona en els quals es fa una crida a respectar la natura sota el lema “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”

     l’Ibanat també ha instal·lat quatre cartells informatius en punts clau de la zona en els quals es fa una crida a respectar la natura sota el lema “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”
  •  l’Ibanat també ha instal·lat quatre cartells informatius en punts clau de la zona en els quals es fa una crida a respectar la natura sota el lema “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”

     l’Ibanat també ha instal·lat quatre cartells informatius en punts clau de la zona en els quals es fa una crida a respectar la natura sota el lema “Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa”
  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears