Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-08-17, 14:16:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Institut Balear de Conservació de la Natura (IBANAT)

L’IBANAT crea quaranta noves places i recupera capital humà 

\ Els 40 treballadors s’aniran incorporant a la plantilla a partir de setembre i de manera progressiva
\ Aquestes noves places aniran destinades a reforçar totes les finalitats institucionals de l’IBANAT

L’Institut Balear de la Natura (Ibanat) ha rebut el vist i plau de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques per crear quaranta noves places de treballadors, els quals es començaran a contractar de manera progressiva a partir de setembre.
 
Tots els àmbits d’actuació d’Ibanat queden reforçats: des de la prevenció i extinció d’incendis forestals, la gestió forestal, la vigilància, seguiment i conservació dels espais naturals protegits, la gestió d’espais recreatius així com la logística i manteniment.
 
Així, s’incorporaran dos capatassos en cap, un facultatiu superior, un vigilant d’àrees marines, tres més de discontinus, tres educadors ambientals, tres facultatius superiors d’espais naturals, sis treballadors forestals, un encarregat de refugis, un treballador forestal sotscap, dos operadors per la central de comunicacions d’incendis forestals, dos tècnics forestals, tres naturalistes, quatre informadors discontinus, un guia pel Parc Nacional de Cabrera discontinu, un conductor, un zelador d’àrees naturals i cinc zeladors més discontinus.
 
D’aquesta manera es recupera el capital humà que es va perdre en la legislatura passada quan es varen acomiadar trenta dues persones entre Ibanat i l’extingida Espais de Natura, “ de forma injusta e innecessària i amb un calat polític, deixant com a conseqüència, al descobert, la gestió dels espais naturals protegits", tal i com ha explicat el conseller Vidal, “és una fita assolida molt important, aquestes places es sumen i reforcen als equips humans que treballen en els nostres espais naturals protegits, per la prevenció d’incendis, més capacitat de gestió i també per la conscienciació i per l’educació ambiental, per tant posam en primera línia, en valor, el que són els nostres espais naturals protegits, en definitiva, cuidar el nostre entorn”.
 
Així, el departament de prevenció i extinció d’incendis forestals suma, a Mallorca, un nou treballador forestal, un educador ambiental i dos operadors de comunicacions, que actualment compta amb set persones, dues de les quals hi fan feina durant mig any, durant l’època d’alt risc d’incendis. La creació de les quaranta noves places permetrà una reestructuració dels treballadors de l’empresa aconseguint per primera vegada que les vuit brigades del departament de prevenció i extinció d’incendis forestals siguin de 6 treballadors durant tot l’any, a més dels reforços de campanya que es contracten durant l’estiu.
 
Formentera comptarà amb la figura d’un tècnic forestal, fins ara inexistent a l’illa, i suma un treballador forestal a la brigada de tres persones amb la qual compta la menor de les Pitiüses. Així, per primera vegada l’illa disposarà d’un tècnic i un treballador forestal sotscap que podrà assumir la responsabilitat de la brigada en absència del capatàs.
 
Pel que fa al departament d’espais naturals comptarà amb quatre treballadors forestals més que se sumaran als vint-i-dos que ara conformen les cinc brigades forestals. “Aconseguim que els Espais Naturals disposin per primera vegada d’una brigada de sanitat forestal de 4 treballadors i 5 brigades forestals de 5 treballadors cada una per executar actuacions forestals”, ha subratllat el director gerent de l’Ibanat, Joan Ramon, qui  ha afegit que les 5 brigades forestals també formen part de l’operatiu d’extinció d’incendis forestals.  
 
El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana es veurà beneficiat amb un tècnic i un vigilant més, aquest darrer durant mig any, recuperant equip tècnic de gestió, sumant un informador que fins ara realitzava altres tasques i disposant d’un zelador d’àrees naturals per vigilar les zones més vulnerables. El Parc Natural de la península de Llevant suma un educador a l’actual i un treballador forestal a la brigada de conservació que actualment compta amb tres persones. Així, es crea un equip d’educació ambiental necessari per fer activitats durant tot l’any, un treballador forestal que potenciarà les tasques de conservació del parc, i a més “recuperam un zelador que fins ara havia de fer altres funcions, creant a més una nova plaça de zelador” de manera que durant tot l’any el Parc Natural de la península de Llevant disposarà de dos zeladors d’àrees naturals.  
 
També, i per primera vegada, el Parc Natural de Mondragó tendrà un vigilant durant la meitat de l’any, per realitzar la vigilància a les zones més vulnerables de l’espai i en el Parc Natural de Dragonera s’hi incorporaran dos informadors durant sis mesos a l’any.
 
Es crea a més un Facultatiu Superior d’Espais Naturals qui s’encarregarà de gestionar la Reserva Natural de s’Albufereta i el Centre de turisme ornitològic La Gola i es recupera el naturalista acomiadat al Parc Natural de s’Albufera, a més de sumar una plaça de zelador per poder fer vigilància en aquests espais naturals.
 
L’Ibanat també reforça el personal del Parc Nacional de Cabrera, amb dos capatassos en cap nous, un vigilant d’àrees marines, que se suma als tres existents i un guia que formarà equip amb els cinc actuals, tenint en compte que aquests darrers faran feina durant mig any, cada any. Això permetrà crear equips homogenis de feina per torn setmanal de 2 vigilants i 3 guies.
 
Encara a Mallorca, a la finca pública de Son Real es crea una plaça d’educador ambiental, per primera vegada, que permetrà consolidar un programa d’educació ambiental durant tot l’any. 
 
A les Pitiüses, al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, les reserves naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent sumaran dos informadors durant sis mesos a l’any, tasca de la qual s’encarrega ara una sola persona. Això permetrà obrir cada dia durant l’estiu els centres de Can Marroig (Formentera) i Sant Francesc (Eivissa). Igualment es recupera la figura del naturalista i es crea una plaça de vigilant, a més de reforçar la vigilància marina amb dos treballadors més que se sumen als dos actuals, un dels quals fa sis mesos de feina, igual que una de les places de nova creació. Això significa que el pròxim estiu “disposarem de 4 vigilants d’àrees marines propis i un zelador d’àrees naturals” a les Pitiüses. 
 
 
Per primera vegada, el Parc Natural de s’Albufera des Grau de Menorca disposarà d’un tècnic que gestioni l’espai natural. Es recupera, a més, la plaça de naturalista que es va eliminar i es crea una plaça de vigilant d’àrees marines i una plaça de zelador que permetran la vigilància durant els 6 mesos de major presència de visitants al Parc. 
 
 
Pel que fa al departament d’espais recreatius, es crea una nova plaça d’encarregat dels refugis de Llevant, sumant un treballador als dos actuals, i aconseguint, per primera vegada, un equip d’encarregats de refugis en el Parc Natural de Llevant format per 3 treballadors durant tot l’any. Mentre que el departament de logística i manteniment comptarà amb un tècnic forestal més, ara només n’hi ha un, i un nou conductor que se suma als 14 ja existents.
 
També es reforça el departament de recursos humans amb un facultatiu superior, un tècnic fins ara inexistent.
 

Imatges adjuntes

  • Aina Bernad, secretària general d'IBANAT; Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca; Joan Ramon Villalonga, gerent d'IBANAT durant la roda de premsa

    Aina Bernad, secretària general d'IBANAT; Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca; Joan Ramon Villalonga, gerent d'IBANAT durant la roda de premsa
  • Aina Bernad, secretària general d'IBANAT; Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca; Joan Ramon Villalonga, gerent d'IBANAT durant la roda de premsa

    Aina Bernad, secretària general d'IBANAT; Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca; Joan Ramon Villalonga, gerent d'IBANAT durant la roda de premsa
  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears