Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-08-10, 10:04:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Institut Balear de Conservació de la Natura (IBANAT)

L’Ibanat recupera la finca pública de ses Figueroles, a la Serra de Tramuntana  

\ S’ha començat la neteja de la zona i la recuperació de les tanques agrícoles
\ La rehabilitació de la casa permetrà emprar-la com a refugi de muntanya de la serra de Tramuntana


L’Institut Balear de la Natura (Ibanat) s’encarrega de gestionar la finca pública ses Figueroles, situada dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, que havia estat oblidada i en desús. La propietat, de 222,32 hectàrees, està ubicada majoritàriament al municipi de Selva, dins l’àmbit de Xarxa Natura 2000.
 
L’Ibanat ha començat la gestió de la finca netejant les tanques agrícoles més properes a l’habitatge unifamiliar, que es convertirà en un refugi de muntanya, i desbrossant-ne la vegetació, formada per matolls, càrritx, estepa joana i pins joves, que ocupen una superfície de 6.601,76 m2.
 
Dues persones de l’Ibanat treballen a la finca de manera regular i un helicòpter transporta el material i el combustible, ja que no s’hi pot accedir amb vehicle. A més, en un termini de dos anys es preveu substituir les cobertes dels edificis annexos, fusteries exteriors i vidres, arreglar els paviments interiors i fer els revestiments de les parets.
 
L’objectiu final d’aquestes tasques és condicionar les cases perquè puguin ser usades com a refugi de muntanya i com a centre de recuperació del ferreret, gràcies a la recaptació de l’impost del turisme sostenible.
 
Una família de pagesos varen ser els primers habitants de la finca. Els figuerolers hi vivien de manera autosuficient: s’encarregaven de les tasques agrícoles i ramaderes i cuidaven les tanques situades davant les cases, on cultivaven un petit hort d’hortalisses i fruiters, especialment figueres i cereals de secà. Una de les tanques, de fet, on hi havia un total de 43 figueres, de les quals ja no en queda cap, conserva el topònim s’Era de ses Figueres.
 
La Conselleria de Medi Ambient va adquirir la finca el 25 d’abril de 1997 per aplicar-hi el Pla de Recuperació del Ferreret, arran del LIFE Natura de la Comissió Europea. Es varen substituir les teulades de la finca i es varen introduir ferrerets en un afluent del torrent des Picarols que passa per ses Figueroles i en un parell d’aljubs, on de vegades viuen de manera natural.
 
Enguany l’Ibanat acabarà les feines de manteniment de la finca pública, redactarà el projecte de l’obra per al refugi i el centre de recuperació del Ferreret i començarà els tràmits per executar-la.
 
 

Imatges adjuntes

 • La finca de ses Figueroles havia quedat oblidada i estava en desús

  La finca de ses Figueroles havia quedat oblidada i estava en desús
 • Brigades de l'Ibanat desbrossen els voltants de la finca

  Brigades de l'Ibanat desbrossen els voltants de la finca
 • Foto aèria de la finca

  Foto aèria de la finca
 • La vegetació no deixava veure la façana de la finca

  La vegetació no deixava veure la façana de la finca
 • La finca ja ha quedat al descobert

  La finca ja ha quedat al descobert
  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears