Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-07-04, 13:19:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat dóna ajudes per valor de 200.000 euros per modernitzar el sector del taxi amb vehicles menys contaminants

Avui es publica la convocatòria exclusiva per als taxistes per adquirir un cotxe elèctric, un híbrid o reconvertir el cotxe diesel en un vehicle de gas natural


El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha presentat la línia d’ajudes per valor de 200.000 euros destinada exclusivament al sector del taxi amb l’objectiu de facilitar la seva modernització i la progressiva conversió de la flota cap a la mobilitat elèctrica o amb vehicles menys contaminants.

La convocatòria d’ajudes s’ha publicat avui mateix i es podran presentar les sol·licituds durant els propers tres mesos. Es preveuen quatre línies d’actuació:
 

  • 6.000 euros per a l’adquisició d’un vehicle elèctric.
  • 1.500 euros per a la compra d’un híbrid amb emissió inferior a 80 grams de CO2 per quilòmetre.
  • 800 euros per a l’adquisició d’híbrids amb emissió inferior a 100 grams de CO2 per quilòmetre.
  • 800 euros per a la reconversió del taxi diesel a taxi de gas natural.
El conseller Marc Pons ha recordat els acords que es varen assolir el passat mes de març amb el sector del taxi, que han implicat iniciatives legislatives com el decret llei de mesures urgents, validat per unanimitat pel Parlament, que dóna instruments útils per lluitar contra l’intrusisme.

Aquesta nova normativa permet un millor control dels vehicles sense conductor en fixar uns límits i condicions; prohibeix i sanciona la publicitat de serveis de transport il·legal a través de les xarxes o la captació irregular de clients als espais públics, com l’aeroport.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat ha criticat que les ajudes que ha convocat l’Estat per vehicles elèctrics (de 5.500 euros) no es puguin compatibilitzar, per decisió de l’Exectiu central, amb altres ajudes i ha demanat que es rectifiqui. Per al Govern balear,  “les ajudes podrien ser compatibles”. 

Pons ha destacat l’esforç del Govern balear per anar incrementant els punts de recàrrega de vehicles elèctrics per incrementar la seva autonomia. Així, ha explicat que actualment existeixen 276 punts de recàrrega a totes les Illes i, en aquests moments, està oberta una convocatòria d’ajudes per valor de 600.000 euros a tots els ajuntaments de Balears per a la instal·lació de nous punts, amb la intenció de facilitar el canvi envers aquests tipus de  vehicles.  Es pot arribar als 380 punts enguany.
 
Altres beneficis

Els futurs taxis elèctrics podran accedir a altres ajudes en els municipis que tenen acord amb la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, que són la totalitat de Menorca i Eivissa, així com 40 de Mallorca, entre ells, Palma. Quant als beneficis, figuren l’aparcament gratuït a la zona ORA, recarregar el vehicle gratuïtament al menys durant dos anys o la bonificació de l’impost de circulació.

A l’acte, en el què també han participat els directors generals d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, i de Mobilitat i Transports, Jaume Mateu, han assistit els representants del sector del taxi: Gabriel Moragues (Federació Independent del Taxi de les Illes Balears, FITIB), Antoni Cladera (Associació Mallorquina de Treballadors Autònoms del Taxi AMTAT-PIMEM), Carmen Navarro (Associació de Taxis de les Illes Balears, ATIB) i Jaume Vila (Agrupació de Treball de Titulars del Taxi de Palma, ATP), a més de la directora de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma, Patrícia López, i el secretari tècnic de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, Marc López.

Durant la presentació de les ajudes a la mobilitat elèctrica per als taxis, el director comercial de l’empresa Nissan Nigorra Balears, José Pérez Trillo i el director gerent de Multiauto, Antoni Corvillo, han informat d’un acord subscrit mitjançant el qual es cedeixen dos vehicles elèctrics perquè les associacions de taxistes els puguin utilitzar com a vehicle de substitució quan els seus necessitin una reparació.

El conseller Marc Pons ha manifestat que es tracta d’una bona iniciativa que permetrà que els taxistes puguin comprovar de primera mà els beneficis dels vehicles elèctrics.
 
 

Imatges adjuntes

  • El conseller Marc Pons i els directors generals Joan Gorizard (Energia) i Jaume Mateu (Mobilitat) amb els representants del Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma,  sector del taxi i de les empreses Nissan i Multiauto .

    El conseller Marc Pons i els directors generals Joan Gorizard (Energia) i Jaume Mateu (Mobilitat) amb els representants del Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma,  sector del taxi i de les empreses Nissan i Multiauto .

Talls de veu adjunts

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears