Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-06-29, 21:30:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Direcció General de Pressuposts i Finançament

Balears manté el seu vot negatiu a la proposta d’objectius d’estabilitat per les comunitats autònomes pel trienni 2018-2020 en el Consell de Política Fiscal i Financera.


Balears manté el seu vot negatiu a la proposta d’objectius d’estabilitat per les comunitats autònomes pel trienni 2018-2020 en el Consell de Política Fiscal i Financera.
Balears i vuit comunitats més no aproven la proposta del Ministeri d’Hisenda, per un límit de dèficit del 0,3% PIB en 2018, i d’estabilitat pressupostària en 2019 i 2020.
Balears, i vuit comunitats més, han expressat el seu vot negatiu a la proposta dels objectius d’estabilitat 2018-2020 per les comunitats autònomes que ha plantejat el Govern de l’Estat a la 97ª sessió del Consell de Política Fiscal i Financera que s’ha celebrat aquest horabaixa a Madrid. Malgrat el vot negatiu de Balears, Andalusia, Extremadura, Castella la Manxa, Aragó, Astúries, Catalunya, Cantàbria i País Valencià, la proposta que ha presentat el ministre Cristóbal Montoro ha quedat aprovada, pel vot ponderat del 50% que tenen els representants del Govern: el Ministeri d’Hisenda i la Vicepresidència i Ministeri d’Administracions Públiques, que ha comptat amb la seva titular, Soraya Sáenz de Santamaría; a més també ha comptat amb el vot de cinc comunitats i de les dues ciutats autònomes. Canàries ha registrat l’única abstenció de la votació.
A la sessió del CPFF d’aquest horabaixa, el ministre Montoro també ha defensat l’informe de compliment de les comunitats autònomes en quant als objectius d’estabilitat de 2016. En aquest apartat, Balears és una de  les comunitats que va complir tots els paràmetres, tant el límit de dèficit, com el de deute i la regla de despesa.
Des d’aquest prisma, havent passat de comunitat incomplidora en 2014 i 2015, a comunitat complidora en 2016, la consellera Cladera s’ha refermat en la “coherència de mantenir el vot negatiu als criteris d’estabilitat que ha presentat avui el ministre Montoro”. Segons la titular d’Hisenda i Administracions Públiques, “nosaltres el desembre vàrem votar en contra dels criteris d’estabilitat. Els creiem injustos, primer per que el Govern no els consensua, els imposa a  les CA. I això no ha canviat avui”.
I en segon lloc, Cladera s’ha referit a què “el repartiment vertical del dèficit que fa el Govern central perjudica sistemàticament les CA”. Així l’Estat es queda una major part d’aquest dèficit. Els ajustos que les Balears i la resta de comunitats autònomes han hagut de fer durant els darrers anys, en termes de pressupostos, han estat molt més acusades, “per la injustícia en el repartiment del dèficit que ha fet unilateralment l’Estat”.
Al mateix temps Cladera també ha reclamat “valentia” al Govern central per “impulsar un procés de canvi real del sistema de finançament”, en relació als treballs que duu a terme la Comissió d’Experts, de  la qual en forma part l’economista i professor Guillem López Casasnovas, com a representant del Govern.
Cladera ha fet una crida a la “lleialtat institucional” al Govern de l’Estat, davant els anuncis sobre possibles “rebaixes fiscals”. “Qualsevol moviment en aquest sentit ha de ser consultat amb les comunitats, atès que parlem dels ingressos que condicionen la dotació del Sistema de Finançament Autonòmic
 
 

Imatges adjuntes

 • Imatge 1

  Imatge 1
 • Imatge 2

  Imatge 2
 • Imatge 3

  Imatge 3
 • Imatge 4

  Imatge 4

Talls de veu adjunts

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears