Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-05-17, 12:14:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Presidenta

MÉS DE 1.300 ALUMNES DE PRIMÀRIA, SECUNDÀRIA I FP EXPOSEN ELS SEUS PROJECTES EMPRESARIALS I SOLIDARIS AL MERCAT ICAPE DE PALMA

Francina Armengol ha visitat les parades d’aquest projecte educatiu d’impuls a l’emprenedoria en què participen 3.350 estudiants de les Illes Balears

Més de 1.300 alumnes de Primària i Secundària de centres públics i concertats d’arreu de Mallorca han participat aquest matí a la 5a edició del Mercat ICAPE, a la plaça Major de Palma. Durant tres hores, els estudiants han posat a la venda serveis i productes elaborats per ells mateixos per finançar un projecte de cooperació, en el cas de Secundària, o una activitat en grup, en el cas de Primària.

Aquest mercat és l’acte central del projecte ICAPE d’impuls a les capacitats emprenedores que du a terme l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Universitat. Durant tot el curs, els grups participants aprenen i apliquen totes les passes necessàries per a la fundació d’una empresa, des de la creació del nom i logotip, fins a la tria de la junta directiva. Els estudiants han presentat avui a Palma 48 projectes empresarials solidaris de 24 centres escolars diferents.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que ICAPE és un programa d’èxit perquè contribueix a “fomentar amb valors als infants i adolescents” la millora del model econòmic, que és fonamental per al Govern. Aquest model, el podrem construir “si tenim empresaris de futur que tenguin molt clara aquesta responsabilitat social que han de tenir les empreses i que han de destinar a millorar la qualitat de vida de tothom”, ha dit la presidenta.

Armengol ha fet aquestes valoracions durant la visita al mercat de la plaça Major. L’han acompanyat el batle de Palma, José Hila; el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela; el conseller d’Educació i Universitat, Martí March; la directora general de Comerç i Empresa, Pilar Sansó; la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Francisca Alorda; el director general de Consum, Francesc Dalmau; i la directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa.

L’objectiu d’ICAPE és treballar al mateix temps les capacitats emprenedores dels alumnes, els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a fer feina en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

En total, 3.350 alumnes de Mallorca, Eivissa i Formentera han participat en la 5a edició d’ICAPE, un programa al qual s’adhereixen les escoles de forma voluntària. No obstant això, s’ha de destacar que la gran majoria dels centres que hi participen repeteixen l’experiència, i fins i tot l’amplien a altres grups.

Primària, Secundària i FP

El programa ICAPE té tres línies d’actuació depenent de l’edat dels alumnes al qual va dirigit. Els estudiants de Primària (5è i 6è) participen a EME (Emprendre a la Meva Escola), i durant el curs creen una cooperativa. La cooperativa és l’encarregada de pensar i elaborar productes que després vendran al mercat ICAPE. Els beneficis es destinen a una activitat en grup, excepte un tant per cent que es dóna a una ONG que prèviament han triat.

Els alumnes de Secundària participen en el programa JES (Joves Emprenedors Socials), a través del qual funden una ONG i tots els beneficis es destinen a un projecte de cooperació en un país en vies de desenvolupament proposat per una ONG real col·laboradora. Les ONG reals que han col·laborat enguany en el programa ICAPE han estat Llevant en Marxa, Juntos, Fundació Campaner, Escola en Pau i Fundació Vicenç Ferrer.

Els projectes de cooperació escollits pels alumnes són a zones com l’Índia, Perú, Haití, Níger, Madagascar i Sàhara. Els doblers aconseguits al mercat ICAPE contribuiran a la compra de bicicletes perquè les nines de l’Índia puguin anar a escola segures, la construcció d’un camp de futbol a una escola, la compra de material escolar, o el finançament per operar dues nines nigerianes afectades de noma.

Finalment, enguany ICAPE ha estrenat una nova línia destinada als alumnes de Formació Professional Bàsica, JEA (Joves Emprenedors Associats). També creen una cooperativa a través de la qual fabriquen productes. Un mínim del 15% dels guanys es destinen a una ONG. 

Imatges adjuntes

 • Francina Armengol, Iago Negueruela i José Hila fent un recorregut pel mercat instal·lat a la plaça Major

  Francina Armengol, Iago Negueruela i José Hila fent un recorregut pel mercat instal·lat a la plaça Major
 • Francina Armengol amb el conseller d'Educació i Universitat, Martí X. March, i el batle de Palma, José Hila. 

  Francina Armengol amb el conseller d'Educació i Universitat, Martí X. March, i el batle de Palma, José Hila. 
 • S'han exposat 48 projectes empresarials solidaris de 24 centres escolars diferents

  S'han exposat 48 projectes empresarials solidaris de 24 centres escolars diferents
 • Hi han participat devers 1.300 alumnes de Primària i Secundària de centres públics i concertats d'arreu de Mallorca

  Hi han participat devers 1.300 alumnes de Primària i Secundària de centres públics i concertats d'arreu de Mallorca
 • En altre moment del recorregut pel Mercat ICAPE de la plaça Major

  En altre moment del recorregut pel Mercat ICAPE de la plaça Major
  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears