Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-05-17, 12:47:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Direcció General d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus

La Conselleria de Medi Ambient fa entrega del certificat EMAS de la gestió mediambiental de les platges de Sant Antoni de Portmany

\ L’EMAS és un sistema de gestió ambiental promogut per la Unió Europa que vol minimitzar els impactes ambientals en la gestió ordinària de les organitzacions
\ A Sant Antoni s’aplica a la gestió de les platges a s’Arenal, el caló des Moro, es Pouet, cala Gració, cala Gracioneta, cala Salada i cala Saladeta

Sant Antoni de Portmany va obtenir la certificació EMAS el passat desembre de 2016 per la gestió mediambiental de les platges del municipi, després de sotmetre’s a una auditoria de la Comunitat Europea. És el segon municipi de les Illes Balears que obté aquesta certificació, ja que també l’obtingué Muro, de l’illa de Mallorca.
 
El registre EMAS és una eina voluntària dissenyada per la Comissió Europea per a la inscripció i el reconeixement públic de les organitzacions que tenen implantat un sistema de gestió ambiental que els permeti avaluar i millorar els impactes, per garantir un comportament excel·lent en aquest àmbit. En el cas de Sant Antoni, el registre EMAS certifica totes les platges del municipi: cala Salada, cala Saladeta, cala Gració, cala Gracioneta, el caló des Moro, s’Arenal i es Pouet.
 
El conseller Vidal ha volgut reconèixer l’esforç per aplicar aquestes millores contínues en la gestió mediambiental i ha entregat avui de matí la placa distintiva amb el reconeixement de l’EMAS, ja que la Conselleria és l’organisme competent per al registre d’EMAS a les Illes Balears. Vidal ha dit que era tot un exemple a seguir en l'aspecte de la qualitat ambiental i els ha animat a seguir en aquesta línia i ha estat rebut pel batle de la localitat, Josep Tur; el regidor de Medi Ambient, Pablo Valdés regidor de Medi Ambient i Diego Ponce tècnic de Medi Ambient del consistori.

Valdés ha explicat que “aquesta aposta per implantar un sistema de gestió ambiental EMAS en la gestió de les platges del terme municipal posa de manifest un compromís inequívoc de l’Ajuntament amb la gestió ambiental responsable”. A més el regidor ha destacat que els visitants valoren la bona conservació de les destinacions i que resulta incompatible la pressió turística.
 
En l’edició de 2017 dels premis EMAS, que tenia el tema “Cap a una economia circular: un programa de residus zero per a Europa”, l’Ajuntament de Sant Antoni va ser seleccionat a l’àmbit nacional en la categoria d’empresa/administració pública per optar a aquest premi que convoca la Comissió Europea, tot i que finalment no va guanyar.
 
La proposta presentada als EMAS de 2017 es vertebrava en quatre eixos:
 
1. La gestió de les restes de Posidonia oceanica. Des de 2010 la posidònia no es llença a l’abocador insular (Ca na Putxa) sinó que s’emmagatzema a una zona propera a la platja i es retorna al lloc d’origen una vegada acaba la temporada turística. D’aquesta manera no només s’estalvien els costos del trasllat i l’eliminació (120.000 euros) sinó que s’enforteix la barrera natural que aquestes restes conformen a la platja i que la salvaguarden dels temporals que, d’una altra manera, arrossegarien part de la sorra al mar.
 
2. L’ús d’ancoratges ecològics, amb els quals s’evita l’impacte dels morts de formigó i el borneig de les cadenes en desplaçar-se pel fons. Els ancoratges ecològics són un sistema d’instal·lació fàcil, d’impacte escàs i costos de manteniment i reparació més baixos.
 
3. Engegada del pla Platges Connectades. L’ús intensiu de les platges representa sovint un risc d’incendis forestals elevat, especialment quan s’hi accedeix per carreteres sinuoses a través de la massa forestal, en les quals la pressió dels vehicles privats dificulta l’accés dels serveis d’emergències i posa en perill la seguretat dels usuaris. Aquest pla, que es va engegar l’estiu passat a cala Salada, permet controlar l’accés de vehicles derivant-los a zones d’estacionament gratuït i facilitant l’accés amb el transport públic marítim i terrestre. El 2016, durant els 85 dies en els quals va estar en funcionament el pla es van vendre més de 37.000 tiquets, amb una mitjana diària de 438 passatgers, la qual cosa converteix aquesta línia en la més utilitzada de l’illa.
 
4. Compra de mobiliari fabricat amb plàstic reciclat. El nou contracte de concessió per als serveis temporals de platges obliga a substituir el mobiliari actual per elements fabricats en plàstic reciclat, amb la qual cosa es tanca el cicle de residus. La substitució del mobiliari de totes les platges del municipi representarà el reciclatge de 500.000 envasos. Paral·lelament, s’han habilitat punts de reciclatge a totes les platges i s’han distribuït cendrers per mantenir la sorra neta.
 
Criteris de l’EMAS
 
EMAS promou la millora contínua del comportament ambiental de les organitzacions mitjançant:
 

  • La implantació d’un sistema de gestió ambiental.
  • L’avaluació sistemàtica, periòdica i objectiva d’aquest sistema.
  • La informació al públic i a les parts interessades.
  • La formació i la implicació activa dels treballadors.
 
L’aplicació del sistema permet que les empreses i organitzacions decideixin en gran mesura les millores i els objectius que s’han d’aplicar i el ritme a què ho faran.
 
Els objectius principals són:
 
  • Assegurar un alt nivell de protecció del medi ambient.
  • Millorar contínuament el comportament ambiental.
  • Obtenir un avantatge competitiu d’aquestes millores.
 
Les passes per obtenir un EMAS són: fer una anàlisi ambiental; establir i aprovar una política ambiental; desenvolupar tot el sistema, implantar-lo i revisar-lo; elaborar una declaració (un informe) ambiental; sotmetre tot el sistema de gestió a una verificació externa independent i acreditada, i, finalment, inscriure’s en el registre EMAS.
 

Imatges adjuntes

  • Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ; Josep Tur; el regidor de Medi Ambient, Pablo Valdés regidor de Medi Ambient i Diego Ponce tècnic de Medi Ambient del consistori.

    Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ; Josep Tur; el regidor de Medi Ambient, Pablo Valdés regidor de Medi Ambient i Diego Ponce tècnic de Medi Ambient del consistori.

Talls de veu adjunts

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears