Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-05-04, 15:25:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Institut Balear de Conservació de la Natura (IBANAT)

La seguretat, la millor protecció contra el foc  

\ 350 persones, 10 mitjans aeris i 35 vehicles terrestres treballen en l’extinció d’incendis forestals
\ Des de l’1 de gener fins a avui s’han produït 28 sinistres, que han cremat 32,2 hectàrees, la major part a Mallorca

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyat del gerent de l’Institut Balear de la Natura (Ibanat), Joan Ramon Villalonga, i de gran part del personal que treballa en l’extinció d’incendis forestals, ha presentat avui els mitjans d’extinció per a la temporada d’alt risc d’incendis forestals de 2017 a la base de Son Tous, coincidint amb el Dia Internacional del Combatent d’Incendis Forestals.
 
Enguany els esforços s’han centrat en la seguretat. Per això s’han cobert totes les places de l’Ibanat, s’ha millorat l’equipament de protecció individual (EPI) per a la intervenció en incendis forestals, desenvolupat especialment per a les brigades de l’Ibanat, i s’ha renovat un seguit de vehicles, també dels agents de medi ambient, després que l’any passat ja s’ampliessin i milloressin els mitjans d’extinció aeris. De fet, enguany es torna a disposar de l’hidroavió a Eivissa, que s’ha mostrat molt eficaç, i de l’helicòpter de reforç, el cinquè, que es va incorporar l’estiu passat. Aquest helicòpter ja es troba a l’illa d’Eivissa des del passat 8 d’abril per cobrir tot el període de Setmana Santa.
 
Durant l’acte, el conseller Vidal ha volgut recordar que “som una comunitat autònoma on hem de conviure amb el risc d’incendi forestal, a causa de la topografia, la vegetació i el clima que tenim”. A més, Vidal ha destacat que “enguany posam l’accent en la seguretat. Pels nostres treballadors, que són els que es posen davant l’incendi i que es troben en el terreny cada dia defensant-nos, hem millorat tots els equipaments que els donen més seguretat”.
 
Així, a la campanya de 2017 es destinen 350 persones, 10 mitjans aeris (5 avions i 5 helicòpters),i 35 mitjans terrestres, 24 punts de vigilància en torres de guaita i 6 càmeres en temps real. A això s’afegirà un nou punt de vigilància, un vehicle que exerceix de centre de control en un incendi forestal, i una nova autobomba que es destinarà a l’illa d’Eivissa.
 
L’èmfasi en la seguretat, però, no es limita als combatents contra el foc, sinó que s’amplia als ciutadans i als visitants, amb la demanda de col·laboració per evitar situacions de risc i amb la presa de mesures d’autoprotecció per potenciar i prendre consciència del perill del foc. Així ho ha assenyalat Vidal, que ha recordat que el lema de la campanya és “La teva seguretat depèn de tu”. El lema recorda la preocupació dels ciutadans per la seguretat, que, com ha dit el conseller, “han de col·laborar amb els equips en el cas que hagin de participar en una extinció d’incendi, col·laborar en els avisos i adoptar mesures d’autoprotecció en els habitatges”.
 
Tot i que enguany la sequera no ha afectat tan virulentament les Illes Balears com l’any passat, les condicions topogràfiques i de vegetació i la meteorologia i l’urbanisme desbocat conformen un panorama d’alt risc d’incendi forestal. De fet, enguany ja s’han produït 28 sinistres, que han cremat 32,2 ha, la major part a Mallorca, on 15 incendis han afectat 23,2 ha. Eivissa ha registrat 10 sinistres, amb 8,1 ha afectades, Menorca 2, amb 0,8 ha cremades, i Formentera 1, amb 0,02 ha afectades.
 
Vicenç Vidal ha volgut “reconèixer no només la tasca d’IBANAT i els agents de medi ambient sinó també la dels bombers i del servei d’emergències de l’112”, que col·laboren i “fan feina braç a braç amb el personal de la Conselleria de manera eficaç i integrada ”
 

Imatges adjuntes

 • Imatge de la foto general de tot l'operatiu d'extinció d'incendis 

  Imatge de la foto general de tot l'operatiu d'extinció d'incendis 
 • Imatge dels nous equipaments

  Imatge dels nous equipaments
 • Imatge dels nous equipaments

  Imatge dels nous equipaments
 • Imatge de part de la flota de vehícles d'IBANAT 

  Imatge de part de la flota de vehícles d'IBANAT 

Talls de veu adjunts

Altres arxius adjunts

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears