Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-04-06, 17:31:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Direcció General de Pressuposts i Finançament

Cladera: “La millora del finançament de Balears no serveix per amagar l’atac del Govern central contra els ciutadans de les illes, amb la rebaixa d’inversions que suposa el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2017”

Per la consellera Cladera, “aquest augment no és una concessió de Montoro ni del Govern de l’Estat, sinó que reflecteix l’expectativa de què en 2017 els contribuents de Balears augmentaran la seva aportació tributària”.

Segons el Ministeri d’Hisenda, un cop s’aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat, Balears rebrà poc més de 2.400 milions d’euros com a dotació del finançament autonòmic. Aquesta xifra supera en 83,5 milions la que el mateix Ministeri va avançar al Govern el passat mes d’octubre, i que ha servit de base per a la redacció del Pressupost general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per 2017. I si es compara amb la rebuda en 2016, l’increment és de 205 milions d’euros, un 9,3% més, un dels més alts de tot l’Estat en termes relatius, només per darrera del que enregistren les Illes Canàries.
Per Cladera, l’aportació del finançament “és allò que ens toca, segons el funcionament del sistema de finançament actual”, que tot i això “ens és perjudicial per que no ens aporta tot allò que els ciutadans i les empreses de Balears són capaços de generar”.
Per aquest motiu Cladera s’ha mostrat “indignada” amb el fet que des del Govern central es vulgui “fer veure” que els Pressupostos Generals de l’Estat beneficien en major mesura a Balears. “No és de rebut que ens vulguin fer callar les nostres queixes legítimes amb anuncis de millora del finançament quan el dia anterior ens han ofert, gairebé, les pitjors xifres d’inversió a Balears via PGE dels darrers anys”.
En aquest respecte, Cladera ha recordat que Balears es manté a la coa d’inversions territorialitzades entre les comunitats: “l’any passat ens varen assignar 142 €/habitant d’inversió; enguany seran 128 €/habitant, quan la mitjana de tot l’Estat en són 184 €/hab”. En realitat aquesta situació d’infradotació de projectes d’inversió per Balears inclosos dins dels Pressupostos Generals de l’Estat, són una constant des de 2012, coincidint amb l’arribada al Govern central de Mariano Rajoy. “Montoro sempre troba excuses: primer era la crisi, ara és que aquest PGE només estarà en vigor durant sis mesos, però la realitat és que els damnificats som els mateixos, les comunitats autònomes, i entre les pitjor tractades, sempre estam les Illes Balears” s’ha queixat Cladera.
Aquest fet contrasta amb l’esforç que les comunitats, amb Balears al capdavant, han fet per complir els límits de deute i de dèficit marcats per l’Estat: “Montoro no pot dir que les comunitats no ens haguem compromès amb la consolidació fiscal a l’Estat, un esforç que ara ens retorna amb més retallades d’inversió”, ha afirmat la titular de la cartera d’Hisenda i Administracions Públiques.
La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern també considera “molt revelador” que per segon any consecutiu el Ministeri d’Hisenda hagi “incomplert el compromís adquirit amb els ciutadans de Balears”, i s’hagi negat a afrontar la part proporcional del pagament dels 240 milions del Conveni de Carreteres, corresponent a 2017. “Un protocol d’intencions amb la signatura d’un ministre i de la presidenta Armengol no és un paper banyat”, ha dit Cladera. En aquest cas, el Projecte de llei del PGE 2017 només preveu una quantitat de 15 milions d’euros, en comptes dels 120 que consignats com a ingressos en el Pressupost CAIB.
Aquesta actitud és inversament proporcional a la que Montoro ha manifestat cap a Canàries, on precisament la quantitat destinada al Conveni de carreteres canari ha augmentat en 80 milions d’euros, fins a un global de 175 milions d’euros. “És molt fàcil treure conclusions de la diferència de tracte que rebem els ciutadans de Balears, però en algun moment s’haurà d’aturar la tendència de Rajoy i Montoro a utilitzar els PGE com a una eina partidista, en comptes de distribuir els recursos entre els ciutadans amb criteris d’interès general”.
L’incompliment de 2017 se suma al de 2016, i encara és més greu si es té en compte que les partides corresponents a les anualitats del Conveni de carreteres que reben els Consells de Mallorca i de Menorca han desaparegut del tot de la previsió de transferències del Ministeri de Foment, per un valor superior als 30 milions d’euros. “Tant el Consell de Mallorca com el de Menorca s’han queixat d’aquesta omissió, una nova deslleialtat de Montoro davant de les institucions i els ciutadans de Balears”.
Cladera ha expressat a Montoro les queixes pel tracte rebut pels ciutadans de Balears en aquest Projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2017, en una conversa telefònica en la qual la consellera balear ha instat el Govern central a esmenar aquest Projecte de llei. “Aquests PGE són nocius per Balears, i han de ser esmenats amb urgència, així li he dit al ministre, i així li seguiré insistint”, ha afirmat Cladera, qui a més ha recordat que “aquest intervencionisme polític en favor de la recentralització de l’Estat és el que hem de canviar amb el nou sistema de finançament i una millora del Règim Especial de Balears”.  

Talls de veu adjunts

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears