Logo del Govern de les Illes Balears

Detall actualitat informativa


Recerca Avançada

Actualitat informativa

Dia i hora d'emissió: 2017-03-08, 12:42:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Direcció General d'Emergències i Interior

El programa Policia Tutor de l’ISPIB augmenta la seva eficàcia per garantir la seguretat dels menors tant dins com fora de l’àmbit escolar durant el curs 2015-2016

La consellera Catalina Cladera i el conseller Marti March presenten la memòria del programa Policia Tutor que ja cobreix gairebé 90.000 alumnes de centres d’educació infantil, primària i secundària de Balears, a 63 municipis.

Els policies tutors dependents dels diferents cossos de policia local a les quatre illes han efectuat un total de 5.718 actuacions durant el curs 2015-2016. 2.584 d’aquestes han estat a Mallorca, 795 a Menorca i 2.339 a Eivissa i Formentera, amb un augment global del 42,6% respecte el curs anterior i del 12% si la comparació es fa amb el curs 2013-14.
Les causes de les actuacions han estat pel que fa a l’àmbit escolar, es deuen a un augment de la detecció i prevenció de l’absentisme escolar, i a garantir la seguretat ciutadana dins dels recintes educatius. “Els mestres veuen cada cop més útil la feina dels Policies Tutors”, ha dit el conseller March en el decurs de la seva intervenció en l’acte de presentació pública de la Memòria 2015-2016, que s’ha celebrat a la Institució Pública Antoni Alcover a Manacor, i que ha comptat amb la presència del batle de la localitat Pedro Rosselló, i del director general d’emergències i Interior, Pere Perelló. En el seu torn de paraula, la consellera Cladera ha fet èmfasi en que aquesta “major confiança de docents i de pares i mares” justifica que cada cop es produeixin “més derivacions de casos cap al Policia Tutor de cada municipi”.
Les actuacions fora de l’entorn escolar encara s’han incrementat més que la pròpia mitjana del conjunt de les tasques, en un 52,3% respecte el curs anterior, i han tingut a veure amb fets relacionats amb fiscalia i jutjat de menors, serveis socials municipals, el consum i tràfic de drogues a l’entorn dels centres, així com també a actuacions preventives en temes com educació viària.
Finalment, et tercer, àmbit d’actuació del programa Policia Tutor també han estat les xarxes socials, amb un 2,2% del total de les actuacions relacionades amb aquest mitjà i de les possibles interaccions amb els joves.
Paral·lelament al resum de les actuacions realitzades pels Policies Tutors a Balears, també s’ha incidit en la tasca de prevenció i d’informació que es fa de manera periòdica. Així, en el curs 2015-16 s’han organitzat activitats diverses d’educació viària a 49 municipis, que han inclòs 50.000 alumnes. S’han fet xerrades preventives a les aules, sobre temes relacionats amb l’ús responsable de noves tecnologies, assetjament o violència masclista, que han aplegat 12.300 alumnes, a 47 municipis. També en aquesta línia de dotar als menors del màxim de coneixement útil en matèria de salvament, els policies Tutors han participat a 110 actes de simulacre d’evaquació de centres escolars.
“El programa Policia Tutor està consolidat, és cada cop més útil, i fomenta la cultura de la prevenció als nostres joves i infants” ha destacat la consellera Cladera.
Nou programa STOP BULLYING!
Precisament basat en aquesta política d’increment de la prevenció, s’ha presentat la nova campanya d’orientació STOP BULLYINIG, que ha ideat l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB) depenent de la Direcció General d’Emergències i Interior de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques.
L’STOP BULLYING ofereix un número de telèfon amb missatgeria electrònica que permetrà als joves que estiguin immersos o coneguin de possibles casos d’assetjament en el seu entorn, practicar una alerta real directament al Policia Tutor de la seva localitat o barri, simplement amb un senzill missatge a través del telèfon mòbil. Amb l’objectiu de sensibilitzar els joves sobre aquest servei, l’ISPIB ha editat uns cartells personalitzats per a cada municipi, on s’inclou el nombre de telèfon al qual cal recórrer per a contactar amb el Policia Tutor de zona.
Aquesta iniciativa reforça les línies de creixement del programa Policia Tutor, que per 2017 pretén reforçar la formació dels 71 agents ja existents, i la col·laboració amb l’Institut Balear de la Dona i la Direcció General de Trànsit, així com la implementació dels nous protocols per a menors de 14 anys.
El programa Policia Tutor va néixer a Pollença, l’any 2002, 15 anys després ja compta amb agents a 63 municipis, que suposa la cobertura d’un parc d’alumnat escolar de 98.900 infants i joves a 266 centres, amb un augment de 3 municipis, 4 centres i 3.000 alumnes sobre el curs anterior. L’augment de la implantació del programa a Palma, després de la posada en marxa durant el curs passat d’una iniciativa pilot, és també un altre dels objectius que s’ha marcat l’ISPIB per aquest 2017, donada “la creixent demanda que ja tenim des dels centres de Ciutat”. 

Imatges adjuntes

 • Imatge general acte presentació Memòria Policia Tutor IB 2015-16

  Imatge general acte presentació Memòria Policia Tutor IB 2015-16
 • Cartell campanya Stop Bullying

  Cartell campanya Stop Bullying
 • Imatge 3

  Imatge 3
 • Catalina Cladera, en un moment de la seva intervenció

  Catalina Cladera, en un moment de la seva intervenció

Documents adjunts

Talls de veu adjunts

  
Mapa  -  RSS
© Govern de les Illes Balears