torna

Acords del Consell de Govern

COVID-19: CONSELL DE GOVERN: AFERS SOCIALS I ESPORTS ATORGA 284.000 EUROS EN SUBVENCIONS A DEU ENTITATS PER A ADQUISICIÓ I REPARTIMENT D’ALIMENTS ENTRE ELS MÉS NECESSITATS

Conselleria d'Afers Socials i Esports

\ A causa de la situació de pràctica paràlisi de l’activitat econòmica generada per la crisi sanitària, s’ha constatat que l’increment de la demanda d’aliments és molt significatiu\

\ Es crearà una xarxa de coordinació i el repartiment d’aliments passarà a ser una prestació central del sistema del Serveis Socials

La Conselleria d’Afers Socials i Esports atorga 284.000 euros a deu entitats socials per a l’adquisició i el repartiment d’aliments entre famílies de les Illes Balears en situació de precarietat econòmica provocada o agreujada per la crisi generada pel contagi de la COVID-19.

Amb les dades presentades per les deu entitats, s’ha constatat que des que ha esclatat la crisi sanitària s’ha doblat el nombre de famílies que atenen cada una d’aquestes. Sense poder determinar si n’hi ha que acudeixen a diferents menjadors socials, s’ha comptabilitzat que, en total, s’ha donat el servei a 13.000 famílies a la setmana.

Les entitats que rebran aquesta subvenció autonòmica són: Fundació d’Ajuda Integral a les Persones Monti-Sion Solidària, Associació Tardor, Associació Mallorca sense Fam, SOS Mamas Balears, Zaqueo, Banc d’Aliments, Cáritas Mallorca, Cáritas Menorca, Cáritas Eivissa i Creu Roja Balears. Totes rebran un import de 25.000 euros, tret de Cáritas Mallorca, que en rebrà 29.000 euros perquè té punts de distribució a tota l’illa, i Creu Roja, que en rebrà 40.000 euros perquè distribueix aliments a Mallorca, Menorca i Eivissa. A Banc d’Aliments se li atorguen 40.000 euros perquè la seva naturalesa és distribuir queviures a les entitats.

Arran de la situació de pràctica paràlisi de l’activitat econòmica generada per la crisi sanitària de la COVID-19, s’ha constatat que l’increment de la demanda és molt significatiu i les entitats temen que en un futur immediat pot anar a més si es cronifica la situació econòmica.

És per aquest motiu que si creix el nombre de famílies sol·licitants i els recursos són limitats es veu necessària una coordinació entre totes les entitats que reparteixen productes de primera necessitat, d’una banda, per tal d’evitar duplicitats en el repartiment i, de l’altra, perquè no quedin famílies sense cobertura.

Per optimitzar l’eficiència de la tasca d’aquestes entitats, es crearà una xarxa de coordinació i el repartiment d’aliments passarà a ser una prestació central del Sistema de Seguretat Social en els propers mesos.

A més d’aquestes subvencions, que tenen com a objectiu final finançar l’adquisició d’aliments de primera necessitat i fer un repartiment d’una cistella bàsica de productes entre la gent amb situacions socials extremes, el Govern fa feina en diferents fronts per garantir els aliments als més vulnerables.

Agricultura, Pesca i Alimentació ha dissenyat una estratègia per adquirir excedents de productes del sector primari de les Illes Balears per distribuir-los a associacions i entitats sense ànim de lucre i Afers Socials hi ha col·laborat. La intenció és preservar l’activitat del sector primari i mitigar, a la vegada, l’impacte econòmic i social en la població de les Illes generat per la pandèmia actual.

Conjuntament amb la Conselleria d’Educació s’han repartit 6.152 targetes de prepagament per a l’alumnat beneficiari dels ajuts menjador. Actualment, ja s’han invertit 1.687.500 euros en les recàrregues per garantir l’alimentació d’aquests infants.

Paral·lelament, s’ha impulsat una renda social garantida extraordinària que dona cobertura a totes les persones majors de 18 anys que pateixen una situació d’emergència social provocada per la COVID-19. Aquest mes d’abril s’ha incrementat el pressupost de la renda social en 2,1 milions d’euros, de manera que s’ha duplicat la quantia habitual, per donar cobertura a les més de 4.000 famílies que s’havien quedat sense ingressos econòmics.

Acords del Consell de Govern. 15 maig 2020

Consell de Govern Ordinari