torna

Francesca Tur Riera

Francesca Tur Riera

Consellera

conselleratce@caib.es

Fanny Tur Riera, nascuda a Sant Miquel de Balansat (Eivissa) el 22 de juliol de 1961, és Llicenciada en Filosofia i Lletres, secció Geografia i Història, per la Universitat de Còrdova (UCO) l'any 1985. Té postgrau sobre l'edició i la difusió del llibre per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en el curs 2011/2012; postgrau sobre Conservació preventiva de documents, llibres i obra gràfica per la Fundació Carlos Amberes i la UNED el curs 2013/2014; curs sobre gestió d'arxius fotogràfics a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), el febrer 2015; i, en el curs 2015/2016 i 2016/2017, està realitzant el postgrau sobre Història de la fotografía i classificació d'arxius fotogràfics per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'IEFC.

L'any 1987 accedí per oposició a la plaça de tècnica arxivera-bibliotecària de l'Ajuntament d'Eivissa. Organitzà i inventarià el fons de l'Arxiu Històric d'Eivissa (AHE) i l'Hemeroteca Municipal (HME). Des d'aleshores és directora de l'AHE, l'HME, l'AISME i les dues biblioteques municipals (la de Can Botino i la de Can Ventosa). Organitzà la creació de la biblioteca auxiliar de l'AHE i l'any 1989 impulsà la creació de l'Arxiu Fotogràfic, que l'any 2005 passà a nomenar-se Arxiu d'Imatge i So Municipal (AISME).

Ha estat professora de l'Escola Universitària de Turisme d'Eivissa i Formentera (adscrita a la Universitat de les Illes Balears (UIB) des del curs 1987/1988 fins al primer trimestre del curs 1994/1995; consellera de Cultura i Patrimoni de 1999 a 2003; consellera de Medi Ambient i Protecció Civil de 2000 a 2003; directora de Serveis Culturals de l'Ajuntament d'Eivissa (2008), comissió de serveis que deixà per incorporar-se a l'Institut Ramon Llull com a directora adjunta des de l'1 de gener de 2009 al 30 de maig de 2011. Després es tornà a reincorporar al seu lloc de feina com a Cap del Servei de Documentació – Directora de l'AHE i les biblioteques municipals.

Ha col·laborat en diferents publicacions periòdiques, com ara Serra d'Or, Lluc, Territoris, El Pitiús, Eivissa, Randa, etc., o col·leccions com Personatges de la nostra història; també a Dones a les Illes; Dones i èpoques: aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears; Dones: reconstruïm la història: les Illes 1880 – 1936; I si passa, què ens passa; Vila i ses Feixes: els camins de l'aigua; El nacionalisme progressista a les Illes Balears, etc. Ha estat directora de diferents col·leccions, com ara S'Espardell o Monografies de la memòria. És codirectora de les col·leccions Mirador i Monuments i edificis singulars. Coordinadora i coautora de l'obra Corsaris, i coordinadora i directora de la reedició dels opuscles de l'historiador Enrique Fajarnés Tur sobre les Pitiüses.

És autora d'obres de temàtica històrica com Inventari de la premsa antiga d'Eivissa; Cartes a Ramon Muntaner (transcripció); El Regiment de sac i sort (transcripció); La Universitat i els seus càrrecs: 1299-1461 (transcripció); El mercat de fruites i verdures; El monument als corsaris; Vara de Rey i l'Eivissa de 1898; Postals antigues; Portmany i l'Eivissa del seu temps I i II; Narcís Puget, fotògraf; Domingo Viñets, fotògraf i editor; Vicent Ferrer Guasch, fotògraf; Alfons García Prats; Sa Penya, etc.

Ha comissariat múltiples exposicions de contextos i personatges històrics, i ha prologat diferents publicacions i participat en diferents congressos i seminaris sobre patrimoni periodístic, premsa i turisme, turisme i patrimoni.

Adhesió al Codi ètic

Declaració de patrimoni i declaració d'interessos i activitats

 

Retribució: 58461,06 €