2 desembre 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Son Espases utilitza la impressió 3D per planificar intervencions quirúrgiques NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Devers 200 professionals han assistit a la Jornada Impressió Mèdica 3D que ha tingut lloc a Son Espases i en la qual s’ha parlat de l’aplicació d’aquesta tecnologia en l’àmbit assistencial

Son Espases utilitza la impressió 3D per planificar intervencions quirúrgiques

A finals de l’any passat, a Son Espases es va constituir la Comissió d’Impressió 3D en la qual participen anestesiòlegs, radiòlegs, cirurgians, biotecnòlegs i informàtics

L’Hospital Universitari Son Espases ha començat a utilitzar la impressió 3D per a la planificació d’intervencions quirúrgiques. Fins ara, se n’han beneficiat una quinzena de pacients de Cirurgia Maxil·lofacial; tot i que, progressivament, s’anirà oferint aquesta tècnica a pacients de: Traumatologia, Traumatologia Infantil i Angiologia i Cirurgia Vascular. A més de la planificació de les intervencions, aquesta tecnologia també es pot utilitzar per a la formació de professionals i d’estudiants.

Avui matí, el director gerent de Son Espases, Josep Pomar, i la subdirectora quirúrgica, Marta de la Cruz, han presentat la primera Jornada Impressió 3D organitzada per Son Espases. Aquesta Jornada ha comptat amb la presència d’especialistes de l’Hospital Sant Joan de Déu, de Barcelona, i de l’Hospital Parc Taulí, de Sabadell. Durant la presentació, el director gerent de Son Espases ha esmentat que el projecte sorgeix de l’empremta de diferents professionals de l’Hospital i que, com no pot ser de cap altra manera, ha comptat amb el suport de la Direcció del Centre.

A partir d’una imatge radiològica en 2D —una TC o una ressonància magnètica—, el radiòleg, que és l’especialista acostumat a interpretar les imatges, les hi dona volum per convertir-les en una imatge 3D. En aquest punt, es pot decidir imprimir la imatge en 3D perquè el cirurgià pugui experimentar amb la figura abans de l’operació o, per contra, pot practicar virtualment a través de l’ordinador amb unes ulleres 3D.

La Comissió d’Impressió 3D es creà a finals de l’any passat i està formada pel coordinador i anestesiòleg Leandro Brogi; la subdirectora quirúrgica i uròloga, Marta de la Cruz; els cirurgians maxil·lofacials Pablo Espinosa i Alba Verano; la radiòloga Carolina Nieto; el cirurgià pediàtric Enrique Perri; els informàtics Juan Carlos Pérez i Santiago Garau; el biotecnòleg Marc Ferrà, i la tècnica en simulació Julia Guerrero.